nieuws

‘Baeten valt niets te verwijten’

Branche

Dat Jos Baeten ervoor pleit dat zijn ASR mee wil bieden op verzekeraar Reaal, valt hem volgens Patrick Eppink, practice leader Finance bij Turner, niet te verwijten. Eppink schrijft in het FD dat de argumenten van Baeten om mee te bieden aannemelijk zijn.

‘Baeten valt niets te verwijten’

“Dat ASR meer waarde met Reaal zou kunnen realiseren dan een andere partij is weliswaar niet bewezen, maar de argumentatie van Baeten is aannemelijk”, schrijft Eppink. “Bovendien, als de verwachte waardevermeerdering met ASR hoger is dan bij een andere (inter)nationale verzekeraar of een private-equitypartij, zal dat blijken uit de prijs die ASR bereid is te betalen. Een open competitie dus.”

Private equity
Eppink reageert op een column van Jaap Koelewijn in het FD van 5 juli. Hij vond dat Baeten met zijn overnameplannen voor eigen parochie preekte en dat de staat Reaal beter aan de hoogste bieder kan verkopen. Eppink reageert: “Koelewijn legt in zijn betoog de vinger wel op één zere plek. In het behalen van sec kosten voordelen zijn op korte termijn gerichte private-equityspelers doorgaans beter. De recente leercurve van verzekeraars in het doorvoeren van kostenmaatregelen en standaard-ICT-oplossingen zullen het tegendeel nog moeten bewijzen.”

Maar volgens Eppink is waarde meer dan alleen het terugbrengen van de kosten. Hij voorziet een vernieuwing in de vorm van ‘Leven 3.0’, met het doorbreken van aparte producten als leven, pensioen, zorg en schade en het bieden van echte oplossingen. “Door de baten van het ‘oude’ verzekeringsbedrijf te gebruiken als investering voor Leven 3.0 is de kost die voor de baat uitgaat ook op te brengen, met winstpotentie op lange termijn. Waarmee minister Dijsselbloem de kans heeft om vernieuwing in de sector in eigen proeftuin af te dwingen.”

Reageer op dit artikel