nieuws

AFM vraagt aandacht voor BAV-polis

Branche

De AFM adviseert financiële dienstverleners in haar nieuwsbrief goed te kijken of de dekking van hun verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering toereikend is. “Dit is een onderwerp dat minder vaak wordt besproken in contacten met de markt.”

AFM vraagt aandacht voor BAV-polis

“Uiteraard probeert u het aantal beroepsfouten zo veel mogelijk te beperken”, schrijft de toezichthouder in haar nieuwsbrief. “Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan beschermt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering uw onderneming tegen schadeclaims. Deze verzekering beschermt behalve uw onderneming ook uw klanten.”

Dekking
De wet schrijft een minimale dekking voor. Voor bemiddelaars bij (her)verzekeringen, bedraagt die €1.250.618 per gebeurtenis en €1.875.927 per jaar. De AFM: “Het is aan u om na te gaan of die voldoende is om uw klanten en onderneming te beschermen. Bij zakelijke klanten kan het aansprakelijkheidsrisico aanzienlijk groter zijn. Denk bijvoorbeeld aan een glastuinbouwer die zijn bedrijf, inclusief kassen, via uw onderneming heeft verzekerd. Stel dat na een brand blijkt dat de door uw onderneming bemiddelde brandverzekering niet passend is voor dit type onderneming, dan kan de schade voor de glastuinbouwer en daarmee uw aansprakelijkheidsrisico boven de minimale dekking uitkomen.”

Reageer op dit artikel