nieuws

AFM-bestuur let op de kleintjes

Branche

Het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten heeft er in het tweede half jaar van 2013 een sober declaratiebeleid op nagehouden. Ten opzichte van de eerste helft van het vorige jaar werden er fors minder bonnetjes ingediend, met name op het gebied van de chauffeurskosten, die met 90% omlaag gingen. Dat blijkt uit het openbaar maken van de bestuurskosten en -uitgaven.

AFM-bestuur let op de kleintjes

Dat laatste heeft deels te maken met het overlijden van voorzitter Ronald Gerritse in september 2013. Van de €14.264,62 aan gedeclareerde reiskosten in de eerste zes maanden van 2013 nam Gerritse €8.844,42 voor zijn rekening. Maar ook los daarvan gingen de gedeclareerde chauffeurskosten flink omlaag. In het tweede gedeelte van 2013 lag dit bedrag op €1.430,45, tien keer zo laag als het eerste halve jaar. De bedragen gaan enkel over externe chauffeursdiensten, de AFM heeft ook een chauffeur in dienst die voornamelijk voor de voorzitter rijdt.

Reis- en verblijfkosten
Ook werden er minder collectieve en individuele verblijfkosten gedeclareerd. De gezamenlijke reis- en verblijfkosten, in het eerste half jaar nog €2.436,55 voor bijvoorbeeld gezamenlijke diners, werden in het tweede deel van het jaar helemaal niet gemaakt. De individuele reiskosten van bestuursleden Theodor Kockelkoren, Gerben Everts en Harman Korte daalden ook flink. Kockelkoren ging van €5.211,33 terug naar €2.775,39. Everts declareerde ruim €4.000 minder (van €13.558,24 naar €9.504,95), maar spendeerde vanwege zijn rol in de ESMA Board of Supervisors en IOSCO Board wel met afstand het meeste aan buitenlandse reizen. Harman Korte verspijkerde het gehele jaar geen cent aan reis- en verblijfkosten in het buitenland.

Waar in het verleden de kleine bedragen ook nog werden gedeclareerd beperkten de bestuursleden zich dit jaar tot het indienen van de bonnetjes van vluchten, overnachtingen, taxi’s en diners. Zo liet Everts tijdens een ESCB-meeting in Frankfurt op zijn hotelkamer een runderfilet gorgonzala en een crème brûlée bezorgen.

Reageer op dit artikel