nieuws

Aantal keurmerkhouders blijft stabiel

Branche

Het aantal verzekeraars met het Keurmerk Klantgericht Verzekeren (KKV) blijft staan op 46. Eén verzekeraar leverde dit jaar het keurmerk in (Chubb) en er kwam er eentje bij: NV Schadeverzekering. Vorig jaar daalde het aantal keurmerkhouders van 54 naar 46.

Aantal keurmerkhouders blijft stabiel

Dat blijkt uit een overzicht van het KKV over de eerste helft van 2014. Chubb leverde per 1 januari het keurmerk in omdat het onvoldoende zou aansluiten op de doelgroep. Chubb richt zich op zakelijke verzekerden en het KKV is vooral bedoeld voor consumenten. NV Schadeverzekering dat werknemers en werkgevers in de metaal en techniek, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen biedt, bracht het aantal weer op 46.

Beoordelingen
Keurmerkhouders worden na een jaar en daarna tweejaarlijks aan een beoordeling onderworpen. KKV voerde de eerste helft van het jaar 12 beoordelingen uit, waarvan 8 met een positieve uitkomst. Het is volgens het KKV voor het eerst dat er meer positieve dan negatieve uitkomsten zijn. In heel 2013 zijn bijvoorbeeld 17 beoordelingen afgerond waarvan er 6 een positieve uitkomst hadden. Voldoet een verzekeraar niet aan de normen, dan mag hij in een herbeoordeling alsnog aantonen dat hij aan alle normen voldoet. Zeven verzekeraars hebben in 2014 succesvol een herbeoordeling afgerond, aldus het KKV.

Panel
Een online consumentenpanel van 786 deelnemers helpt het KKV om te beoordelen of verzekeringsinformatie duidelijk is. Uit de informatie van het panel is een aantal aanbevelingen voor verzekeraars gedestilleerd. Zoals: zorg voor op zichzelf staande artikelen in de polisvoorwaarden, want respondenten vinden het lastig als zij meerdere artikelen in de polisvoorwaarden moeten combineren om het antwoord te vinden op hun vraag. Ook het formuleren van eenduidige voorwaarden is van belang. “Als de polisvoorwaarden vaag geformuleerd zijn, kan onduidelijkheid over de dekking ontstaan. Dat vindt het panel niet prettig, omdat het panel – terecht of onterecht – het idee heeft dat de verzekeraar uiteindelijk negatief beslist in zo’n situatie”, aldus het KKV.

In totaal heeft Nederland ongeveer 170 verzekeraars. De verzekeraars met het Keurmerk hebben samen ongeveer 65% van het totale premievolume.

Reageer op dit artikel