nieuws

Trek tijdig aan de bel bij financiële problemen

Branche

Trek tijdig aan de bel bij financiële problemen

Ondernemen is successen boeken, maar ook: doorgaan als het een keer tegen zit. Soms zit het te lang tegen en dreigt een bedrijf in de problemen te komen. Daarom is het belangrijk om veranderingen, die impact hebben op de continuïteit van een bedrijf, op tijd te signaleren. En daar gaat het nogal eens mis. Gelukkig zijn er oplossingen waarmee een ondernemer zijn bedrijf toekomstbestendig maakt.

Veel MKB’ers – ook adviseurs – wachten te lang met het onderkennen dat er problemen zijn. Uit boekenonderzoeken die Avéro Achmea in de afgelopen 10 jaar deed, blijkt dat 60% van de advieskantoren in meer of mindere mate financiële problemen heeft. Soms door privékeuzes, soms door het hanteren van niet-rendabele bedrijfsmodellen. Naast de rol van de verzekeraar die namens de toezichthouder handelt, hebben adviseurs zelf ook een belangrijke verantwoordelijkheid.

Tijdig signaleren

Adviseurs die keuzes maken in hun businessmodel zijn die problemen voor. Zij nemen hun kantoor onder de loep, kijken waarin ze sterk zijn en welke veranderingen hun bedrijfsvoering nodig heeft om klanten van de beste adviezen te voorzien. Het is bijna een voorbeeldrol die adviseurs te vervullen hebben. Immers, hun klanten zijn ook ondernemers die met dezelfde uitdagingen kampen.  De kracht van een goed advies zit hem in het tijdig signaleren van ontwikkelingen en daar met de juiste acties op in spelen. Ook als het om je eigen onderneming gaat.

Daarvoor is moed nodig. Een ondernemer die toegeeft dat het mis gaat, moet direct maatregelen nemen. Financiële regelingen treffen, een reorganisatie doorvoeren of onderdelen herfinancieren. Soms is verkoop of stoppen de enige uitweg, simpelweg omdat de problemen te groot zijn om bijvoorbeeld een doorstart te maken.

Gezond toekomstperspectief

Tijdig aan de bel trekken is dan ook een must. In de markt ontstonden in de afgelopen tijd ook diverse initiatieven die ondernemers daarbij kunnen helpen. 1 daarvan is MKB Doorstart. Deze Stichting ondersteunt ondernemers die in financiële problemen zijn gekomen (of dreigen te komen), maar die wel een gezond toekomstperspectief hebben. Ze worden geholpen rond bewustwording van hun financiële situatie, het bijstellen van de strategie en/of herfinanciering. Allemaal om het bedrijf en de werkgelegenheid te behouden. Daaraan blijkt grote behoefte  te zijn: in 2 maanden tijd deden al 70 bedrijven een beroep op de hulp van MKB Doorstart, van kleine zzp’ers tot bedrijven met tientallen werknemers. Zij kozen ervoor hun problemen te onderkennen. Met de hulp die ze nu krijgen, gloort voor hen alsnog een succesvolle toekomst.

Reageer op dit artikel