nieuws

Merel van Vroonhoven: ‘Ik ben niet van de regeltjespolitie’

Branche

“Wij hebben hier en daar de naam eigen wetten te maken en open normen in te vullen met regels en geboden die weinig eigen verantwoordelijkheid laten aan u”, zei Merel van Vroonhoven, de nieuwe bestuursvoorzitter van de AFM gisteren op het SEH-congres. Ze benadrukte dat de leidraden en richtlijnen van de AFM geen wetten zijn.

Merel van Vroonhoven: ‘Ik ben niet van de regeltjespolitie’

De leidraden van de AFM worden soms heel strikt geinterpreteerd door adviseurs, zei Van Vroonhoven. “Dat geldt overigens ook voor aanbieders die deze zeer strikt opnemen in hun beleid en waar u vervolgens tegen aanloopt. Daar spreken we ook met hen over. Die strikte interpretatie is namelijk niet altijd nodig. De doelstelling van onze leidraden is adviseurs te ondersteunen bij het verhogen van de kwaliteit. Het is een leidraad, een richtlijn, en niet wetgeving. En laat ik u zeggen: ik ben niet van de regeltjespolitie. Maar ik verwacht wel kwaliteit. Zolang de belangen van uw klant voorop staan, zullen wij niet snel met elkaar van mening verschillen.”

In gesprek
Van Vroonhoven wil in haar nieuwe functie met iedereen in gesprek zijn. “Zo hoor ik wat u dwars zit en waar u blij mee bent. Wij zijn geen ivoren toren. Meld u daarom bij mij.” Toen ze bij de NS werkte, reed ze regelmatig mee met de conducteurs in de trein. “Dat gaf mij een goed beeld van hoe hun werk er echt uit ziet en wat zij dagelijks meemaken. Ik vroeg dan waarom iets wat ik tegenkwam zo onpraktisch was geregeld. De conducteur bevestigde het probleem en gaf vervolgens aan dat ik, of eigenlijk het bestuur van de NS, dit geregeld had. Kijk, daar heb ik iets aan. Dan weet ik wat er speelt. Dat doe ik ook graag met u.”

Nieuw vakmanschap
Van Vroonhoven ziet kansen voor ‘nieuw vakmanschap’. Dat bestaat volgens haar uit verbinding met de klant, innovatie en ondernemerschap en dienstverlening op maat. “Het beeld mag misschien lange tijd niet zo zijn geweest, maar weet dat de AFM ruimte geeft voor innovatie en ondernemerschap. Wij juichen slimme ideeën en creatieve concepten in de financiële dienstverlening toe. Onze Innovation Room is daar speciaal voor opgericht. Daar kunt u altijd sparren over uw ideeën.” Ook mogen adviseurs variëren in dienstverlening, het zogenoemde dienstverlening op maat. “Waar het mij om gaat is dat u de diepte en breedte van uw dienstverlening laat afhangen van de behoefte en situatie van de klant.”

Reageer op dit artikel