nieuws

Archief DSB Bank vooralsnog niet openbaar

Branche

Archief DSB Bank vooralsnog niet openbaar

Het archief van de commissie-Scheltema, die onderzoek deed naar het faillissement van DSB Bank in 2009, wordt voorlopig niet openbaar gemaakt. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag besloten.

RTL wilde in 2011 toegang tot een aantal onderzoeksstukken, maar de minister van Financiën weigerde dit. In maart oordeelde Rechtbank Rotterdam echter dat de minister deze weigering onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt en onvoldoende heeft gemotiveerd waarom openbaarmaking van (delen van) dit archief (nog steeds) op grond van de Wft moet worden geweigerd.
Dijsselbloem ging hier vervolgens tegen in beroep en deed tegelijkertijd een verzoek tot voorlopige schorsing van de uitspraak. Dat verzoek is nu door het CBb toegewezen. Zolang het hoger beroep loopt hoeft het DSB-archief niet vrijgegeven te worden.

Het onderzoeksrapport van de commissie-Scheltema werd in 2010 gepubliceerd met als belangrijkste uitkomst dat de Nederlandsche Bank (DNB) had gefaald in zijn toezicht op DSB. De toezichthouder had de bank van Dirk Scheringa in 2005 nooit een vergunning mogen geven en greep niet daadkrachtig genoeg in toen de problemen de bank boven het hoofd groeiden.

Reageer op dit artikel