nieuws

Adfiz: ‘Extra toezichtkosten drijven prijs advies omhoog’

Branche

De extra toezichtkosten zullen zich vertalen in een hogere prijs voor advies en producten. Dat voorspelt Adfiz. “Wij zullen bij de Tweede Kamer aandacht vragen voor het belang van de eigen bijdrage van de overheid.”

Adfiz: ‘Extra toezichtkosten drijven prijs advies omhoog’

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel waarin de overheidsbijdrage aan het toezicht van DNB en AFM wordt afgeschaft, na de zomer in de Tweede Kamer behandeld. “Wij zullen bij de Tweede Kamerleden aandacht vragen voor het belang van de eigen bijdrage van de overheid en van scherpere controle op de kostenontwikkeling van de toezichthouder. Ook in het adviserend panel van de AFM heeft Adfiz taak en kosten van de toezichthouder op de agenda gezet”, zo meldt de intermediairorganisatie.

Bezwaren
Adfiz vindt, net als de OvFD, dat de minister zich het advies van de Raad van State zou moeten aantrekken. “Toezicht dient algemeen belang: het zou daarom passend zijn om van de toezichtkosten een deel uit de algemene middelen te financieren. De Raad van State stelt dit ook zo in haar advies.”

Beheersen
Zonder de eigen bijdrage van de overheid valt haar belang weg om de kosten te beheersen, stelt Adfiz. “Dit is een serieus risico, omdat de marktpartijen zelf geen directe invloed hebben op de kostenontwikkeling van de toezichthouder.” Ook zijn niet alle kosten van de AFM toezichtkosten. “Denk aan consumentenvoorlichting en marktonderzoek. De kosten hiervan zouden uit algemene middelen moeten worden gefinancierd en niet op de marktspelers afgewenteld.”

Toegang
Tot slot vreest de intermediairkoepel voor de toegankelijkheid van advies. “Laagdrempelige toegang tot goed onafhankelijk advies en goede financiële producten is in het belang van de klant. De extra toezichtkosten zullen zich uiteindelijk vertalen in een hogere prijs voor advies en producten.”

Reageer op dit artikel