nieuws

Zorg in buitenland is zaak werkgever

Branche


Zakelijke reizigers zullen in delen van Afrika minder goede ziekenhuizen vinden dan in de jaren negentig. Werkgevers kunnen hier maar beter hun verzekeringspakketten op aanpassen, stelt  Stéphane Baj, Regional Director of Accident and Health for EMEA bij ACE.

Baj heeft heel wat vergaande veranderingen gezien in de zich snel ontwikkelende wereld van zakenreizen. “Nergens waren die veranderingen groter dan in het aanbod van medische dienstverlening. En dat was niet alleen het geval in de regio’s met een hoger risico, maar in de meeste landen die zakelijke reizigers bezoeken”, aldus Baj.

Nu de kwaliteit en de prijs van gezondheidszorg spectaculair veranderd zijn, soms in negatieve zin, is er volgens hem een duidelijke behoefte aan meer gedetailleerde informatie over de medische dienstverlening in een land of stad.

Eigen compounds

Zakelijke reizigers zullen in delen van Afrika momenteel minder goede ziekenhuizen vinden dan in de jaren negentig. Dat komt doordat buitenlandse bedrijven die  lokale overheden eerder financieel steunden bij het opzetten van moderne faciliteiten,  nu liever binnen hun eigen compounds medische voorzieningen bouwen of er een contract mee sluiten.  Het resultaat daarvan is dat er in sommige industriële gebieden waar veel expats wonen, zoals in Nigeria of Angola, geen openbare ziekenhuizen meer zijn, of dat gezondheidszorg er veel te versnipperd is.

Ook elders vertoont de gezondheidzorg nog gaten, bijvoorbeeld in Azië.  Baj: “In de Indonesische hoofdstad Jakarta vind je zowel de allerbeste als de allerslechtste gezondheidszorg. Hetzelfde geldt voor Rusland.”

Geschikte gezondheidszorg

Hij stelt dat bedrijven in hun eigen belang en dat van hun werknemers verplicht zijn om uit te zoeken waar in het buitenland de meest geschikte gezondheidszorg is te vinden, of dat nu voor ziekte is of voor letsel. “In een wereld waarin de zakelijke bestemmingen steeds exotischer worden en regels steeds complexer, moeten werkgevers en werknemers ervan op aankunnen dat verzekeringsproducten inderdaad werken en er daadwerkelijk zorg wordt geboden wanneer dat nodig is.”

Baj wijst erop dat het risico op incidenten voortdurend verandert wat locatie en aard betreft.  “Werkgevers moeten er daarom voor zorgen dat hun verzekeringspakketten medewerkers ook dekking bieden bij veiligheidsrisico’s en evacuatie. Veiligheidskwesties kunnen zich bijna overal voordoen en ontstaan vaak binnen korte tijd.”

 

Reageer op dit artikel