nieuws

‘Overnamepraktijk assurantiebranche nog onprofessioneel’

Branche

Verzekeringsadvocaat Femke de Jong (Van Beem de Jong Advocaten) en registeraccountant Frans Kemper (SVC Dullemond Bedrijfsadvies) starten deze maand een campagne om de sector meer bewust te maken van de misverstanden en valkuilen rondom de (ver)koop van een assurantiekantoor.

De Jong en Kemper: “Een overname moet een feestje zijn. Maar uit onze beide adviespraktijken blijkt dat overnames nog wel eens op een teleurstelling uitlopen. In de meeste gevallen had dat eenvoudig voorkomen kunnen worden.”

Onprofessioneel
Een belangrijke oorzaak is dat overnames nog steeds niet altijd professioneel worden geregeld, zeggen de twee. “Vaak laten intermediairs zich onvoldoende adviseren en leggen ze (te) weinig vast. Risico’s worden stelselmatig onderschat. Bovendien bestaan er in de markt veel hardnekkige misverstanden over wat wel en niet mogelijk is. Ook hebben weinig kopers voldoende geld om de koopsom in één keer te betalen. In de praktijk worden er aan de lopende band ‘creatieve’ overnameconstructies bedacht die heel riskant kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde side-letter constructie bij winstrecht, die we steeds vaker voorbij zien komen. Deze zijn soms zelfs strafbaar. Vaak realiseren koper en verkoper zich dit niet eens. Bijvoorbeeld omdat ze een (verkeerd) advies hebben opgevolgd. Tot het misgaat en zij de rekening gepresenteerd krijgen. Ook bij relatief kleine overnames kan de schade dan snel oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s.”

Boekje
Onderdeel van de campagne is het boekje ‘De portefeuillekwestie’, met praktijkverhalen en tips over wat financieel dienstverleners wel en vooral niet moeten doen als ze een assurantiekantoor (ver)kopen. Het boekje is gratis verkrijgbaar via info@vanbeemdejong.nl en info@dullemond.nl. Ook via Adfiz, NVGA, VKG, Nationale Waarborg en Lindenhaeghe wordt de uitgave verspreid.

Reageer op dit artikel