nieuws

Miljardenverlies voor ING in eerste kwartaal

Branche

ING heeft in het eerste kwartaal van 2014 een nettoverlies van € 1,9 miljard geleden, na een winst van ongeveer dezelfde omvang een jaar eerder. Dat meldde ING vanochtend.

Miljardenverlies voor ING in eerste kwartaal

Het verlies werd met name veroorzaakt door een afboeking op de waarde van het belang dat ING nog heeft in zijn Amerikaanse verzekeringsdochter Voya, die vorig jaar in New York naar de beurs is gebracht. Die drukte het resultaat met € 2 miljard. Ook is een eenmalige pensioenlast van €1 miljard in de cijfers verwerkt. Vorig jaar dreef de opbrengst van de verkoop van onderdelen de winst nog met € 1 miljard op. De winst voor belastingen kwam over het afgelopen kwartaal uit op € 1,4 miljard, tegen € 1,6 miljard in het eerste kwartaal van 2013. De onderliggende nettowinst daalde van € 1,2 miljard naar € 988 miljoen.

Topman Ralph Hamers liet weten, dat het bedrag dat ING extra opzij zette om eventuele kredietverliezen op te vangen, in het eerste kwartaal verder is afgenomen dankzij de verbeterde economische situatie. Hij gaat er nog altijd vanuit dat de zogenoemde risicokosten dit jaar lager zullen uitvallen dan in 2013.
Hoewel de vraag naar leningen de laatste tijd toeneemt, zou ING graag zien dat de kredietverlening en de spaartegoeden nog meer in evenwicht komen. “Het gaat in de goede richting, maar we zijn nog niet op het niveau dat we willen”, zei Hamers. “Dat zegt iets over het consumentenvertrouwen.”

De topman is terughoudender dan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die dinsdag verklaarde dat de crisis voorbij is. “Dat is nogal een statement”, zei Hamers, die zelf eerst een meer uitgesproken herstel van de binnenlandse vraag zou willen zien. “Het is goed dat hij dat vertrouwen uitspreekt”, voegde hij er wel aan toe.

NN
De verzekeringstak NN (Nationale-Nederlanden) boekte een operationele winst van € 274 miljoen, ruim 61% meer dan een jaar eerder. Voordat NN naar de beurs gaat, versterkt ING het kapitaal van zijn verzekeringsonderdeel met € 850 miljoen. NN hoeft mede daardoor bij de beursgang geen nieuwe aandelen uit te geven.

ING Bank
ING Bank behaalde net als een jaar eerder een onderliggend resultaat van € 1,2 miljard. Het bankbedrijf zag de toevertrouwde middelen in het eerste kwartaal met € 8,3 miljard toenemen terwijl de kredietportefeuille per saldo met € 5,1 miljard groeide.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel