nieuws

Meeùs gaat klanten scherper informeren over band met Aegon

Branche

Meeùs heeft de indruk dat de Consumentenbond graag ‘een punt wilde maken’ door recent te stellen dat adviseurs van de financiële adviesketen verzwijgen dat Aegon eigenaar is van hun bedrijf. “Wij maken er absoluut geen geheim van. Het staat overal”, zegt woordvoerder Michiel Poppen. Wel vraagt de keten adviseurs om klanten voortaan scherper te informeren.

Meeùs gaat klanten scherper informeren over band met Aegon

Mysteryshoppers van de Consumentenbond kregen bij kennismakingsgesprekken met 8 financieel adviseurs van Meeùs in 5 gevallen niet te horen dat Aegon eigenaar is, ondanks vragen naar onafhankelijkheid.
Poppen: “In principe hoef je dat volgens de AFM-richtlijnen ook niet te melden in het kennismakingsgesprek. Maar we hebben wel tegen onze adviseurs gezegd: let er in het vervolg op, maak er geen geheim van. Want dat is het niet. Het staat overal, op onze site, in het dienstverleningsdocument, noem maar op.”

Achterwege
De Consumentenbond beweert daarentegen dat Meeùs de naam Aegon achterwege laat in het dienstverleningsdocument. “Dat is echt onjuist”, zegt Poppen. “Waarom de Consumentenbond dat dan zegt? Geen idee. We hebben hen ook een reactie gestuurd, maar niets gehoord.”

Wie heeft gelijk? Een blik op de site van de adviesketen leert dat het document ‘Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag‘ in een voetregel op het voorblad melding maakt van de band met Aegon. Verderop wordt de verzekeraar niet genoemd. Ook niet in de passage waar staat: ‘Met één aanbieder van financiële producten hebben wij een zakelijke relatie. Daarmee bedoelen we dat er een eigendomsbelang tussen ons en een andere aanbieder is.” De naam Aegon komt in deze passage niet voor. Financiële instellingen zijn trouwens niet verplicht om de naam van de eigenaar in het DVD te noemen. De Consumentenbond vindt dat die plicht er zou moeten komen. Poppen: “Ik denk dat ze gewoon een punt wilden maken.”

Onafhankelijk
Volgens Poppen is de onafhankelijkheid van Meeùs klip en klaar. “Wij doen zaken met 143 verzekeraars. We adviseren onafhankelijk, maar zijn eigendom van Aegon. Die twee dingen moet je niet door elkaar halen. Onlangs hadden we ook die deal met Makro en Nationale-Nederlanden. Omdat zij gewoon beter waren. Dat kan gewoon.”

Aegon
Christoph Linke, woordvoerder van Aegon, laat weten dat de verzekeraar zich in deze transparantiekwestie niet bemoeit met het beleid van dochter Meeùs. “De keten opereert onafhankelijk. Het is niet zo dat wij nu gaan zeggen dat ze zaken moeten aanpassen. Dat moet Meeùs zelf beslissen. We stemmen dat niet af.”

Reageer op dit artikel