nieuws

Goedhart wil banken de waarheid vertellen

Branche

Een ‘nonsensactie’, zo noemt zelfstandig financieel consultant Rob Goedhart de consultatie van het pakket van ideeën over toekomstgericht en duurzaam bankieren van de Nederlandse Vereniging van Banken. De NVB heeft een ieder opgeroepen om voor 9 mei te reageren op deze visie, maar Goedhart eist grondig en objectief onderzoek.

Goedhart wil banken de waarheid vertellen

De banken hebben een maatschappelijk statuut opgesteld, de bestaande Code Banken vernieuwd en komen met gedragsregels voor alle medewerkers. Tot en met 9 mei kunnen belanghebbenden hun mening geven over deze initiatieven. Volgens Rob Goedhart gaat het om een nonsensactie. “Wie van de ‘gewone mensen’ buiten de financiële sector kent de NVB? Als die vereniging het zo belangrijk vindt dat er met de maatschappij gesproken wordt, waarom heb je dan nog geen brief of mail van je bank ontvangen waarin gezegd wordt dat ‘de banken een maatschappelijke dialoog willen’ ? Waarom starten de banken niet een grote campagne met uitgebreid onderzoek onder hun klanten?”

Mooi weer
Het gevaar bestaat nu dat de NVB straks richting Tweede Kamer mooi weer gaat spelen, vreest Goedhart. “De kans is groot dat ze straks zeggen: ‘wij hebben een brede maatschappelijke discussie gevoerd, niets te horen gekregen dus de maatschappij is hartstikke blij met ons!’”, aldus Goedhart die vindt dat de stem van de consument gehoord moet worden.

Grondig onderzoek
Hij eist daarom een grondig onderzoek onder consumenten om uit te zoeken hoe zij over de banken denken. “Dat onderzoek moet objectief zijn. Wij zullen deze eis vóór 9 mei bij de NVB neerleggen.” Goedhart roept consumenten op om zijn eis te steunen. Zij kunnen daartoe een contactformulier invullen en ook meteen melden wat ze van hun bank vinden. “Begin met te zeggen over welke bank je het hebt. Vertel vervolgens wat je bij die bank hebt (betaalrekening, hypotheek, consumptief krediet, spaarrekening, beleggingsrekening, verzekeringen) en vertel wat je er goed aan vindt of juist niet.”

Reageer op dit artikel