nieuws

Bijna tweeduizend mensen vertellen hun bank de waarheid

Branche

Ongeveer 1.900 mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van Rob Goedhart om hun bank de waarheid te vertellen. Dat is althans het aantal reacties dat Goedhart binnen kreeg op zijn website ‘Vertel je bank de waarheid’, waarop hij in het geweer komt tegen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bijna tweeduizend mensen vertellen hun bank de waarheid

De NVB nodigde vorige maand iedereen uit om te reageren op het nieuwe maatschappelijke statuut, de vernieuwing van de bestaande Code Banken en gedragsregels voor bankemployees. Goedhart greep dat moment aan om de petitie op touwen te zetten. “Wie van de ‘gewone mensen’ buiten de financiële sector kent de NVB?”, vroeg Goedhart zich destijds af. “Als die vereniging het zo belangrijk vindt dat er met de maatschappij gesproken wordt, waarom heb je dan nog geen brief of mail van je bank ontvangen waarin gezegd wordt dat ‘de banken een maatschappelijke dialoog willen’?”

Petitie
Om te voorkomen dat de NVB ‘mooi weer’ zou gaan spelen tegenover de Tweede Kamer, startte Goedhart een online petitie, waarop dus bijna tweeduizend reacties binnenkwamen. Goedhart en de ondertekenaars eisen daarom “dat er een uitgebreid, objectief en breed gedragen onderzoek komt onder consumenten over het gedrag en de houding van banken.”

Goedhart schrijft over de reacties die hij kreeg op zijn site: “Uit de meer uitgebreide reacties bleek de lage rentevergoeding op spaarrekeningen de meeste mensen heel hoog te zitten. Dit gekoppeld aan het feit dat men op betaalrekeningen meestal helemaal geen rente krijgt, maar er wel hoge kosten voor betaalt en bij rood staan een forse rente moet voldoen, maakt het ongenoegen nog groter.”

De petitie en de gebundelde reacties worden aangeboden aan Chris Buijink, directeur van de NVB.

Reageer op dit artikel