nieuws

Van Vroonhoven: ‘Duurzame cultuurverandering is nodig in financiële sector’

Branche

Bij haar eerste publieke optreden als voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet Merel van Vroonhoven weten het probleem dat de wereldwijde financiële crisis veroorzaakte wat haar betreft nog niet opgelost is. Daarvoor is een cultuurverandering nodig, zei de nieuwe topvrouw bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder.

Van Vroonhoven: ‘Duurzame cultuurverandering is nodig in financiële sector’

Bestuurslid Theodor Kockelkoren stond aan het begin van de presentatie stil bij het overlijden van Ronald Gerritse, dat volgens hem een ‘groot gat had geslagen in de organisatie’. Maar Kockelkoren was ook verguld met de aanstelling van Van Vroonhoven, sinds 1 april actief bij de AFM. Zij sprak meteen stevige woorden. “De kern van de kredietcrisis is nog niet opgelost”, zei de nieuwe voorzitter. “Zolang de financiële sector nog niet voor de volle 100% is ingericht op het klantbelang zijn we er nog niet.”

Duurzaam
De twijfels van Van Vroonhoven betekent niet dat zij pessimistisch is. ” Er is sprake van goede intenties en er liggen ambitieuze plannen”, schreef de voorzitter al in het jaarverslag. “Maar dat gaat niet snel genoeg”, voegde Van Vroonhoven daar dinsdagmiddag aan toe.

Volgens haar zijn er meer dan regels alleen nodig om het vertrouwen van de consument te herstellen. “Wetgeving alleen is niet genoeg. Er is een duurzame cultuurverandering nodig in de financiële sector.”

Gesprekken
Om dat te bewerkstelligen, gaat Van Vroonhoven de komende tijd gesprekken voeren met topmensen uit de financiële sector. “De hamvraag daarbij is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het vertrouwen hersteld wordt? En hoe kunnen we dat proces versnellen?”

Een antwoord op die vragen had de voorzitter zelf nog niet. Maar, zo zei ze: “Na de zomer kom ik terug met plannen.”

Reageer op dit artikel