nieuws

Vakbonden vrezen groter banenverlies bij Rabobank

Branche

Rabobank liet vanochtend weten dat op het hoofdkantoor in Utrecht de komende drie jaar 1.240 banen vervallen. De vakbonden vrezen de komende tijd voor meer banenverlies bij Rabobank. Maar daar zal het niet bij blijven, dit is nog maar het begin, verwacht bestuurder Erwin Rog van De Unie. 

Vakbonden vrezen groter banenverlies bij Rabobank

In januari meldde Rabobank dat er tussen de 1.000 en 2.000 banen zouden worden geschrapt. De werknemersorganisaties hekelden toen de ruime marge die het bedrijf hanteerde. Nog steeds zien de bonden de ontwikkelingen met zorg aan. “Wij betreuren het verlies van 1.240 arbeidsplaatsen, temeer omdat er weinig vervangend werk is ”, zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance.

Het grootste deel van het banenverlies komt door een afbouw van wat de bank “externe inhuur” noemt. Het aantal mensen dat bij Rabobank zelf van de loonlijst verdwijnt, komt op circa 460. De bank probeert die mensen naar ander werk te begeleiden, maar kan gedwongen ontslagen niet geheel uitsluiten. Door de hele organisatie heen verdwijnen arbeidsplaatsen.

Kostenbesparing
Rabobank wil met de ingreep € 220 miljoen aan kosten besparen. Door het banenverlies van 1.240 wordt  € 190 miljoen gerealiseerd. De komende tijd onderzoekt de bank hoe de resterende € 30 miljoen aan bezuinigingen kan worden gehaald. Mogelijk leidt dat nog tot extra een verlies van werkgelegenheid. “Maar we blijven ruim binnen de eerder aangegeven bandbreedte”, aldus de woordvoerster.

De bonden zeggen de vinger aan de pols te houden en met Rabobank in gesprek te blijven over de begeleiding naar vervangend werk.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel