nieuws

Robots veroveren de wereld

Branche

In de tech- en e-commerce-industrie wordt fors geïnvesteerd in robots, zo meldt Emerce magazine. De grootste uitdaging zit hem wellicht in de koppeling met big data. Want ook de robot gaat online.

Robots veroveren de wereld

In december kwam het nieuws naar buiten dat zoekbedrijf Google Boston Dynamics had overgenomen, maker van een van de snelst lopende robots ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf werkt onder meer in opdracht van het Pentagon. Wat velen volgens Emerce toen nog niet wisten, was dat Google in nauwelijks zes maanden tijd al acht van dit soort ondernemingen had opgekocht, waaronder Industrial Perception,  Redwood Robotics, Meka, Schaft en Holomnien. En dat voormalig Android-baas Andy Rubin inmiddels een aparte divisie voor intelligente en mensachtige robots leidde.

Uitdaging

Over het doel doet Google formeel geen mededelingen. Het is al veel langer de overtuiging van Google-oprichter en CEO Larry Page dat technologie de mens moet bevrijden van repeterende taken. Vandaar dat het bedrijf onder meer zelfrijdende auto’s test en 3,2 miljard dollar wil neertellen voor Nest, de maker van de intelligente thermostaat. Met Google als het elektronische brein natuurlijk.

De grote uitdaging, ook voor Google, is  de koppeling van kunstmatige intelligentie aan het internet. In principe hoeft een robot niet eens over parate kennis te beschikken, als hij maar razendsnel kan googelen in databases. De persoonlijke assistente Google Now, die gesproken opdrachten verstaat, is daar eigenlijk al een vroege voorloper van.

Vergrijzende samenleving

Door de vergrijzende samenleving is het hard nodig dat robots in de toekomst taken in de zorg of huishouding overnemen, vindt René van de Molengraft, onderzoeker bij de Technische Universiteit Eindhoven. Om robots succesvol een mechanisch handje te laten helpen, is het volgens hem echter noodzakelijk dat ze flexibel kunnen omspringen met nieuwe situaties of omgevingen. “Zo kun je een robot leren om je een kopje koffie te brengen in de huiskamer, maar als een paar stoelen verschoven zijn, weet de robot je niet meer te vinden.”

Martijn Wisse van het Biorobotica-laboratorium van de TU Delft ziet twee type robots opkomen: de industriële robots die steeds meer kunnen, en relatief eenvoudige robots die voor een specifieke taak kunnen worden ingezet. “Dat zijn robots met niet meer dan twee wielen.”  Wisse en collega’s van de TU Delft hebben reeds een plan bedacht om dergelijke robots bij het midden- en kleinbedrijf te introduceren. Processen als het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen en het vullen van een verfspuitmachine kunnen straks makkelijk aan een robot worden uitbesteed.

Botsingen
De verwachting is dat de industriële robot de komende jaren versneld terrein zal winnen, zo schrijft Emerce. Foxconn, de Taiwanese fabrikant van onder meer iPhones, heeft plannen om binnen drie jaar een groot deel van zijn medewerkers door robots te vervangen. En Philips heeft in Drachten al 128 robots geïnstalleerd om scheerapparaten in elkaar te zetten nu productie door mensenhanden in lagelonenlanden zelfs te duur wordt. In 2012 nam online retailer Amazon voor heel veel geld het Amerikaanse Kiva Systems over. Deze robots zijn weliswaar simpel, toch hebben ze genoeg kracht om een heel rek mee te torsen. En botsingen komen zelden voor. Want elke robot heeft zijn ingebouwde verkeersagent.

Lees het complete verhaal in Emerce. ACE berichtte eerder over de risico’s die verbonden zijn aan het toenemende gebruik van robots.

Reageer op dit artikel