nieuws

Facebook-korting blijkt gebakken lucht

Branche

Het bericht dat mensen met een braaf, risicoloos Facebook-profiel korting kunnen krijgen op hun verzekering bij De Nederlanden van Nu, blijkt een 1 aprilgrap. Enkele honderden mensen berekenden hun premie, maar hun privégegevens zijn bij het online verzekeringslabel van Generali niet bekend.

Facebook-korting blijkt gebakken lucht

De zogenaamde Social-Checker zou met beeld- en taalherkennigssoftware een Facebook-profiel scanner en goed en asociaal gedrag onderscheiden. In werkelijkheid werd de ‘korting’ van de enkele honderden die een poging waagden berekend op basis van hun naam. Arjen Dijkstra, directeur van De Nederlanden van Nu: “Onze tool berekende premiekorting op basis van de eerste letter van de voornaam. Mensen met een voornaam die begon met een van de letters G-R-A-P-J-E kregen 0% korting.”

Privacy
De gegevens van de goudzoekers zijn dus niet bekend bij de online verzekeraar. Dijkstra: “We weten dus helemaal niet of iemand veel of weinig partyfoto’s plaatst of chat over drugsgebruik. Dat vinden we veel te ver gaan. Wat we met de 1 aprilgrap ook duidelijk willen maken, is dat het niet verstandig is om zomaar alles online te zetten. Dat kan soms ook tegen je worden gebruikt.” Dijkstra hoopt met de grap een discussie te starten over gebruik en misbruik van klantgegevens.

Reageer op dit artikel