nieuws

‘Botsing met DNB oorzaak vertrek Hoek’

Branche

Verschillende bronnen hebben aan Het Financieel Dagblad gemeld dat een botsing tussen DNB en Delta Lloyd over een van de aanleidingen is voor het vertrek van Niek Hoek. Gisteren werd bekend dat de bestuursvoorzitter uiterlijk medio 2015 vervroegd met pensioen gaat.

‘Botsing met DNB oorzaak vertrek Hoek’

Delta Lloyd staak in 2008, samen met Rabobank, € 175 mln in het nu failliete Econcern, een bedrijf dat alternatieve energie leverde. DNB is steeds kritischer over dit soort beleggingen, maar Hoek mocht volgens het FD graag ‘scherp aan de wind zeilen’ met beleggingen in ‘hoogrenderende en dus risicovollere effecten’.

Hoek wordt geprezen voor zijn rechtlijnigheid. “Hij staat voor zijn mening”, zegt Asr-topman Jos Baeten. “Ook bij zware tegendruk blijft hij een afwijkende mening houden, dat zie je niet vaak.” Errol Keyner, bestuurslid van de stichting Verliespolis, prijs Hoek voor de € 300 mln die hij uittrok om slachtoffers van woekerpolissen te compenseren. “Ik ken hem als een pragmatische man die moedige beslissingen durft te nemen. Helaas ging die regeling gepaard zonder schuldbekentenis.”

Arcadis
Intussen heeft Hoek zijn eerste activiteit voor na zijn vervroegde pensioen al gevonden. Hij wordt, op het moment dat hij vertrekt bij Delta Lloyd, benoemd als de nieuwe president-commissaris van ingenieursbureau Arcadis. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend.

Reageer op dit artikel