nieuws

AFM wil geen belemmering om betalingsproblemen te verhelpen

Branche

De AFM vindt het belangrijk dat er geen belemmering is om klanten met betalingsproblemen bij hun hypotheek uit de brand te helpen. Dat zegt de toezichthouder in een reactie op het voorstel om een uitzondering te creëren op het provisieverbod, voor klanten met betalingsachterstanden.

AFM wil geen belemmering om betalingsproblemen te verhelpen

Dat voorstel van het ministerie van Financiën ligt op dit moment ter consultatie bij de marktpartijen. “De beoogde wetswijziging moet onduidelijkheid wegnemen die nu in de markt bestaat. Aanbieders stellen de AFM geregeld de vraag of zij klanten die in betalingsproblemen zitten een rekening moeten sturen wegens het provisieverbod als er een nieuwe overeenkomst moet worden afgesloten om klanten te helpen”, schrijft de toezichthouder.

Belemmering
Volgens de toezichthouders beperkt dit de aanbieders in hun mogelijkheden om de klanten te helpen. “Zij ervaren dit als een belemmering om met klanten tot een oplossing te komen, terwijl het juist erg belangrijk is om deze klanten proactief te helpen. Ook bemiddelaars ervaren dit probleem.”

De uitzondering op het provisieverbod geldt volgens de AFM niet als er geen betalingsproblemen zijn. Maar ook in die fase hoeft het advies niet rechtstreeks bij de klant gefactureerd te worden, schrijft de toezichthouder. “Er is in deze fase al veel mogelijk om klanten te helpen. Zolang gesprekken om inzicht te verkrijgen in de financiële problemen en de achtergronden hiervan niet zijn gericht op de totstandkoming van een overeenkomst, vinden zijn plaats in het kader van beheer. Aanbieders zijn dan niet verplicht om advies- en distributiekosten rechtstreeks in rekening te brengen.”

Reageer op dit artikel