nieuws

ZZP’ers willen verzekeraars voor de rechter slepen

Branche

De Vakbond Zelfstandigen Bouw sleept ‘geldhongerige verzekeraars’ voor de rechter, omdat zij vaak onverwacht de premie verhogen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van zzp’ers, aldus de vakbond in een persbericht.

ZZP’ers willen verzekeraars voor de rechter slepen

“De premies waren al torenhoog en nog hebben veel verzekeraars ze het afgelopen jaar tussentijds fors verhoogd. Het regent klachten van onze leden. Zij kunnen de premie niet meer opbrengen”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor ZZP’ers in bouw, hout en techniek.

Ophoesten

Verhoef: “Het is een schande dat leden van ons nu in feite worden gedwongen hun verzekering op te zeggen. Want als zij de premie niet meer kunnen ophoesten, hebben zij geen andere keus. Overstappen naar een andere verzekeraar is nauwelijks mogelijk. Zeker niet als iemand niet zo jong meer is of ooit gezondheidsklachten heeft gehad. Boven de 45 neemt geen verzekeraar je meer aan. Heb je iets onder de leden, dan kan je het ook wel vergeten.”

Risico’s afdekken

Als argument voor de forse premieverhoging voeren de verzekeraars aan dat zij meer aan uitkeringen kwijt zijn dan ze bij het vaststellen van de premie hadden gedacht. Dan zouden zij volgens de algemene voorwaarden tussentijds de premie mogen verhogen. “Maar ik heb geen cijfers gezien waaruit blijkt dat het aantal arbeidsongeschikte ZZP-ers fors is toegenomen”, zegt Verhoef. “En al zou dat wel het geval zijn: de essentie van verzekeren is dat verzekeraars risico’s afdekken. Verzekeraars wentelen die nu af op de verzekerden. En dat is onaanvaardbaar. ”

Onderuit

Volgens de vakbond heeft de rechter in een soortgelijke zaak al eerder het argument onderuit gehaald dat de premie tussentijds omhoog mag als meer moet worden uitgekeerd dan gedacht. “Een verkeerde inschatting van de schadelast, was volgens de rechter geen reden voor een tussentijdse algemene premieverhoging.”

Iedereen moet zich kunnen verzekeren
Dus wil de vakbond nu naar de rechter stappen en heeft zij de leden die te maken hebben gehad met een tussentijdse premieverhoging opgeroepen zich te melden. Dan kan namens hen een zaak worden aangespannen. “Ons eerste doel is deze tussentijdse verhoging van tafel te krijgen. Daarna willen we afspraken maken met verzekeraars over aanvaardbare premies. Want iedereen moet zich kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.”

De vakbond wordt daarin bijgestaan door advocatenkantoor Van Beem De Jong.

Reageer op dit artikel