nieuws

Verzekeraars omzeilen provisieverbod bij pensioenen

Branche

Delta Lloyd, Brand New Day en Aegon omzeilen met een sluiproute het provisieverbod met een korting op de premie van de collectieve pensioenregeling in het eerste jaar na afsluiting. Dat bleek uit onderzoek van Follow The Money en Radar.

Verzekeraars omzeilen provisieverbod bij pensioenen

De gegeven korting wordt gebruikt om de tussenpersoon die het advies verzorgt te betalen. Een handeling die volgens de AFM in strijd is met het provisieverbod. Maar Delta Lloyd, dat de korting sinds 2009 aanbiedt, laat in een reactie weten de wet niet te breken. “Het eerstejaarsbudget voldoet aan de wetgeving. Het is geen provisie aan de adviseur, maar een uitkering aan de werkgever. De AFM is in januari 2014 met een nieuwe opvatting gekomen.”

 

Commerciële korting
Ook Brand New Day zegt met korting binnen de lijnen van de wet te kleuren. Aegon ontkent een eventuele korting te gebruiken om adviseurs te betalen. “We betalen geen vergoedingen aan tussenpersonen, ook niet indirect. Het gebeurt wel eens dat we commerciële korting geven op de premie bij het afsluiten van het contract, maar dat is niet bedoeld voor een tussenpersoon. Stel dat het wel gebeurt, dan zoeken we het uit en grijpen we in.”

De AFM laat in een reactie weten dat de korting die aan de adviseur wordt uitgekeerd in principe vrij besteedbaar is, maar in de praktijk wordt gebruikt voor betaling van de advieskosten. “Een dergelijke bonus kan sturing in het advies van bemiddelaars opleveren”, schrijft de toezichthouder.

Vanavond in de uitzending van Tros Radar, 20:30 uur op Nederland 1, wordt er meer aandacht besteed aan de vermeende schending van het provisieverbod.

Reageer op dit artikel