nieuws

Toepassing nieuwwaarderegeling loopt sterk uiteen

Branche

Autoverzekeraars hanteren sterk uiteenlopende voorwaarden bij de toepassing van de nieuwwaarderegeling. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. Bij veel verzekeraars geldt de regeling alleen voor auto’s met een maximale nieuwprijs van tussen de € 70.000 en € 80.000. Een aantal verzekeraars hanteert bedragen die nog een stuk lager liggen: tussen de € 45.000 en € 50.000.

Toepassing nieuwwaarderegeling loopt sterk uiteen

De nieuwwaarderegeling vergoedt een bedrag waarmee de consument dezelfde auto opnieuw kan kopen bij total loss of diefstal van een nieuwe auto. Polisdirect, Unigarant, Centraal Beheer en Univé hanteren daarbij een maximum van € 45.000 tot € 50.000. “Bij auto’s boven de € 50.000 euro groeit het verschil tussen de nieuwwaarde en de werkelijke vervangingswaarde, de waarde die een auto op een bepaalde dag waard is, sneller dan bij goedkopere auto’s. Daarom leggen wij de grens op dit bedrag”, licht een woordvoerder van Univé toe. Consumenten kunnen deze grens wel verhogen, maar betalen hiervoor een hogere premie.

Andere verzekeraars kiezen voor een hoger maximumbedrag of voor geen limiet. Zo werken Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd zonder grens en bij Onna Onna en Allsecur ligt de grens op €100.000.

Looptijd

Ook de looptijd van de nieuwwaarderegeling per verzekeraar loopt sterk uiteen. Afhankelijk van de verzekeraar loopt deze één, twee of drie jaar. Na afloop van de nieuwwaarderegeling geldt de vervangingswaarderegeling, waarbij de verzekeraar kijkt naar de waarde van de auto op het moment voordat de schade ontstond. “Maar ook als drie jaar de standaard is, zit er soms een addertje onder het gras”, aldus Paul Huibers van Geld.nl. “Veel verzekeraars werken na het eerste jaar toch met een afschrijving van 1 tot 2% per maand. Van een echte nieuwwaarderegeling is dan natuurlijk geen sprake meer”, voegt Huibers toe. Geld.nl noemt daarbij onder andere Univé, Reaal, Ditzo en Polisvoormij.

Reageer op dit artikel