nieuws

Slechts 20% slaagt voor nieuwe Wft-examens

Branche

De Wft-examens nieuwe stijl vallen de markt zwaar. Van de deelnemers die in de eerste weken opgingen, is slechts twintig procent geslaagd. Dat meldde het CDFD vorige week op een bijeenkomst waar exameninstituten voor waren uitgenodigd.

Slechts 20% slaagt voor nieuwe Wft-examens

Dat zeggen vertegenwoordigers van exameninstituten tegen AM. Bij het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening kon nog niemand reageren.
Ernstig zorgen
Lucas Lindeboom, directeur van detacheerder Nova Dia maakt zich ernstig zorgen. Nova Dia leidt intern jonge hoger opgeleiden met een wo- of hbo achtergrond op voor een detacheringscarrière in de verzekeringsmarkt. “We hebben vijf mensen naar het nieuwe examen Wft Basis gestuurd. Ze zijn alle vijf gezakt. Dat hebben we nog nooit meegemaakt, dit is het makkelijkste examen waar normaal gesproken minimaal vier van de vijf kandidaten voor slagen. Dit zijn nota bene mensen die van de universiteit komen.” Volgens Lindeboom stranden de kandidaten met name op vragen die vaardigheden en competenties toetsen. “Een van de vragen was bijvoorbeeld: een vrouw opent een spaarrekening voor haar pasgeboren kind: moet de adviseur eerst feliciteren of meteen met het adviesgesprek beginnen? Tja, daar kun je meerdere kanten mee op natuurlijk.”

 

Vraagvormen
Hans Ruiter van opleider Financieel College, recent overgenomen door Lindenhaeghe, onderschrijft de mening van Lindeboom. “Mensen hebben moeite met de vraagvormen bij het onderdeel vaardigheden en competenties. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met zogenoemde schuifvragen, kandidaten moeten dan bepaalde informatie op de juiste volgorde zetten. Dat is een nieuwe manier van examineren.” Volgens Monique Greve van NIBE-SVV Examens moeten de kandidaten en de meeste opleiders nog wennen aan de nieuwe opzet van de examens. “De eerste examenresultaten bij de invoering van de Wfd/Wft waren ook niet zo best. Echt representatieve oefenexamens gemaakt door de beheerder van de Centrale Vragenbank zouden daarbij welkom zijn, nu staan er slechts achttien vragen op de site van de CDFD.”

 

De nieuwe Wft-examens worden sinds 6 februari afgenomen. De eerste PE-Plus-examens staan vanaf medio maart op het programma.

Reageer op dit artikel