nieuws

SCFB: “Stel PEplusexamen uit”

Branche

Het Studiecentrum Financiële Branche (SCFB) adviseert financiële dienstverleners deelname aan de PEplusexamens uit te stellen. Een gedegen voorbereiding op de examens die vanaf deze maand worden afgenomen, zou volgens het opleidingsbedrijf niet mogelijk zijn. Teveel uitstel lijkt evenwel ook niet handig.

SCFB: “Stel PEplusexamen uit”

Het advies van SCFB volgt op het rumoer dat ontstond na de uitslagen van de eerste Wft-examens nieuwe stijl. Slechts 20% van de deelnemers slaagt, zo meldden vertegenwoordiger van de diverse exameninstituten. “Het is een vraagstuk dat zorg geeft bij mensen”, stelt Edwin Herdink, voorzitter van de Commissie Financiële Dienstverlening. “Je merkt wel dat als je duidelijk maakt dat de slagingspercentages gebaseerd zijn op mensen die opgaan voor hun initiële examens, er wel een stukje rust komt.”

Onervarenheid

Volgens Ruud Freriks, docent bij detacheringsbureau Nova Dia, hebben de slechte cijfers te maken met de onervarenheid van de examengangers. “Je ziet dat er veel aandacht wordt geschonken aan vaardigheden. De cursisten die ik begeleid, hebben niet de ervaring om dat in te schatten. Ik kon dat ook niet toen ik net van school kwam.”

Jurjen Oosterbaan Martinius, directeur van Bureau D & O, geeft aan dat de resultaten vroeger niet veel beter waren: “Toen ik begon, lagen de slagingspercentages ook op 20 à 40%. Alleen moest je toen het examen doen om toegang te krijgen tot de markt. Met de PEplusexamens praat je over een mogelijk beroepsverbod.”

Omdat het examen compleet nieuw is en exameninstellingen zelf geen inzicht hebben in de vragen, is het lastig, zo niet onmogelijk, voor de eerste PEplus-deelnemers om zich fatsoenlijk in te lezen. SCFB adviseert daarom om deelname aan het examen uit te stellen. Communicatieadviseur Martijn de Pater: “Ons advies is: geef jezelf even de tijd om te weten te komen wat je in zo’n examen te wachten staat, volg dan een zinvolle voorbereiding in de leervorm die bij jou past en ga dán het examen ook echt doen.”

Kanttekening

Herdink maakt de kanttekening dat het uitstellen van de examens niet handig is voor mensen die meerdere diploma’s moeten halen. De nieuwe diploma’s dienen voor 1 januari  2016 gehaald te zijn. “Als je alles doet, van Schade Particulier tot Pensioen, moet je vijf diploma’s halen. Daar kun je niet te lang mee wachten, want je moet er ook rekening mee houden dat je een keer zal zakken.”

Ook De Pater geeft aan dat het uitstellen niet te lang moet duren: “Stel het moment ook zeker niet uit tot diep in 2015, want dan krijg je tegen die tijd een planningsprobleem als je het een keer niet haalt.”

Reageer op dit artikel