nieuws

‘Regelgeving zet beschikbaarheid en prijs verzekeringen onder druk’

Branche

De verzekeringswereld wil graag haar sociale en economische rol blijven spelen, maar de toevloed aan wetgeving kan daarbij een belemmering vormen. Deze boodschap heeft de internationale verzekeringskoepel (GFIA) overbracht aan het Australische voorzitterschap van de G20. De GFIA riep de G20 op om ervoor te zorgen dat alle nieuwe wetgeving verzekeraars de ruimte laat om de ambitieuze economische doelstellingen te ondersteunen die vorige maand door de G20 werden overeengekomen.

‘Regelgeving zet beschikbaarheid en prijs verzekeringen onder druk’

“Voor duurzame groei op de lange termijn heb je niet alleen de financiële zekerheid nodig die verzekeraars kunnen bieden door risico-overdracht, maar ook de lange termijn investeringen van de sector”, aldus Frank Swedlove, voorzitter van de GFIA.

Volgens de GFIA zouden veel zaken in de samenleving en de economie niet kunnen functioneren zonder verzekeraars. “Van de $ 186 mld aan schade door grote rampen in 2012, was $ 77 mld (41%) gedekt door verzekeraars. De sector is ook een van de grootste institutionele beleggers ter wereld, met $ 26,8 bln aan belegd vermogen in 2012 en $ 4,6 bln aan nieuwe premie om jaarlijks te investeren.”

Onbedoelde gevolgen

Nieuwe regelgeving moet hiermee in lijn zijn, stelt Swedlove. “Voordat je nieuwe regels invoert moet je altijd tijd maken voor een kosten-batenanalyse. Daarbij moet je rekening houden met onbedoelde gevolgen.” De Canadees verwijst daarbij nadrukkelijk naar de ontwikkeling van kapitaaleisen door de Financial Stability Board (FSB) en International Association of Insurance Supervisors (IAIS) en de ideeën bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor belastinghervorming.

Grote gevolgen

“Bij het ontwerp van nieuwe kapitaaleisen door de FSB en IAS, onder druk van een zeer ambitieuze agenda, is het belangrijk om de kwetsbaarheid van verzekeraars voor volatiliteit op de financiële markten niet te overschatten. Zo’n kunstmatige volatiliteit kan ervoor zorgen dat de bereidheid en mogelijkheid van verzekeraars om lange termijn investeringen te doen in bijvoorbeeld infrastructuur afneemt. Het kan ook grote gevolgen hebben voor op beschikbaarheid en prijs van verzekeringsproducten.”

Reageer op dit artikel