nieuws

‘Niemand zou een vampier directeur van de bloedbank maken’

Branche

Hans Ludo van Mierlo werd onlangs beloond met de Nationale Compliance Award voor zijn werk als bedenker van de bankierseed, of beter gezegd de eed/belofte in de financiële sector. In AM4 dat vandaag verschijnt, een interview met hem.

‘Niemand zou een vampier directeur van de bloedbank maken’

“In de verzekeringswereld is hetzelfde gebeurd als bij de banken”, zegt Van Mierlo. “Verzekeraars die mensen moeten ontzorgen, zadelden hun klanten uit winstbejag juist op met zorgen. Tussenpersonen gingen mee in die cultuur. Iedereen zat in dat spel, dacht: ‘What’s in it for me?’ Zo kwam er een grote verzekeraar bij mij op bezoek met zijn zoontje. Dat jongetje stootte per ongeluk een dure lamp om en die viel kapot. Toen begon die man meteen uit te leggen waarom ik geen recht had op een vergoeding van zijn WA-verzekering. Toen dacht ik bij mezelf: kom op, je verkoopt zelf verzekeringen, je bent er niet om andere mensen te foppen, maar in geval van schade te helpen.”

 

Beroepstrots
Volgens Van Mierlo is de eed bedoeld om de drijfveren van de persoon te veranderen. “In ieder vak, bijvoorbeeld een bakker of een chirurg, gaat het er in eerste instantie om de klant goed te bedienen en daarnaast een goede boterham te verdienen. De drijfveer moet zijn om éérst te dienen, maar in de financiële sector is dit eerst vérdienen geworden. De eed zie ik als een aanmoediging, niet als een regeltje. Vergelijk het met een padvinder die elke dag een goede daad moet doen of een journalist die hoor en wederhoor moet plegen. Dat is een ongeschreven recht en gebeurt vanuit beroepstrots. Als je het als regel gaat stellen, zul je zien dat het padvindertje ’s ochtends de deur uitloopt, een steentje opzij schopt en denkt dat hij zijn goede daad voor die dag weer heeft gedaan. En dat de journalist aan het einde van de middag een belletje pleegt en voldaan is, in plaats van de hele dag op wederhoor te jagen. Het gaat erom dat je mensen beroepstrots geeft.”

 

Vampier
Van Mierlo trekt graag de vergelijking met de medische wereld. “Als ik een lezing geef, vertel ik wel eens het volgende. Als bloed en geld hier op het katheder liggen, zijn ze vies en nutteloos. Maar zo gauw ze ingebracht worden in het systeem, worden ze van levensbelang. Geld moet net als bloed tot in alle haarvaten komen. Een kleine infectie in het bloed kan een ondermijning van het hele systeem betekenen, met mogelijk de dood als gevolg. Datzelfde geldt voor het financiële stelsel. Vroeger konden financiële dienstverleners nog denken: we doen het voor onszelf. De wereld van het geld was een wereld van insiders. Maar we hebben vandaag te maken met een volkskapitalisme. Daarom moet iedereen financiële hygiëne hoog achten. Niemand zou een vampier directeur van een bloedbank maken. Waarom zou je dan geldbeluste mensen directeur van een financiële instelling maken?”

Reageer op dit artikel