nieuws

Mea culpa en uitstel van ING inzake gebruik klantgegevens

Branche

ING heeft laten weten dat de proef met het gebruik van klantgegevens voorlopig niet doorgaat. Dat laat de bank weten in een open brief van directeur van ING Nederland, Nick Jue, aan de klanten van directeur van ING, meldt het ANP.

Mea culpa en uitstel van ING inzake gebruik klantgegevens

Jue zegt dat de bank niet duidelijk genoeg geweest over het verstrekken van de klantinformatie. “Hierdoor hebben wij veel bezorgde reacties van onze klanten ontvangen. Deze reacties maken duidelijk dat er veel vragen en zorgen zijn over de bescherming van klantgegevens. En dat spijt mij zeer. Ik bied u dan ook allereerst mijn excuses aan voor de ontstane onduidelijkheid en de onrust waartoe dit heeft geleid”, schrijft Jue.

Het uitstel betekent niet automatisch afstel voor de bank. Jue: “Wij zullen in gesprek met klanten, toezichthouders, privacy-organisaties en consumentenorganisaties bepalen of en hoe we verder gaan. Aangezien we de tijd willen nemen om zorgvuldig met alle partijen, en vooral onze klanten in gesprek te gaan, zal er voorlopig geen proef plaatsvinden.”

AFM
De AFM besteedde vandaag op de website aandacht aan het gebruik van klantengegevens, ook bekend als big data. De toezichthouder vindt het een positief signaal dat ING de oorspronkelijke plannen heeft ingetrokken en het gesprek aangaat. “Eerlijk omgaan met informatie betekent ook dat een bank goed en eerlijk communiceert over de manier waarop zij met die informatie omgaat. Het ligt in die zin voor de hand dit soort plannen eerst uitvoerig met klanten te bespreken voordat die naar buiten gaan. De AFM vindt het daarom positief dat ING er nu voor kiest om eerst in gesprek te gaan met klanten alvorens te bepalen of en hoe zij verder gaan met deze proef”, schrijft de AFM.

Reageer op dit artikel