nieuws

Koelewijn: “Een beetje betutteling werkt”

Branche

Pensioenadviseurs moeten hun klanten met mild paternalisme de goede kant op sturen, vindt financieel expert en hoogleraar Jaap Koelewijn. “Een beetje betutteling werkt. Mensen hebben dat nodig om iets aan hun pensioen te doen.” Vertrouwen wekken is daarbij volgens hem ook van belang “want Nederlanders praten gemakkelijker over hun seksleven dan over geldzaken.”

Koelewijn: “Een beetje betutteling werkt”

Koelewijn deelde zijn visie tijdens het Allianz Pensioen Seminar. De aanwezige pensioenadviseurs kregen van Koelewijn te horen hoe ze het lage pensioenbewustzijn kunnen aanpakken. “Velen weten wel dat het pensioen belangrijk is, maar toch doen ze niets. Dat komt doordat mensen de natuurlijke neiging hebben eerst te kiezen voor de plezierige zaken, en verstandige beslissingen uit te stellen tot morgen. Hoe los je dat op? Door als pensioenadviseur je klanten op een subtiele manier op te voeden en ze te helpen valkuilen te vermijden. Denk aan jonge mensen die te weinig risico nemen, terwijl zij juist wel risico kunnen nemen.”

“Veel AFM-regels werken namelijk verlammend en wekken irritatie op”

De hoogleraar had ook nog wat tips voor de adviseurs. Zo moeten ze wat hem betreft eerder over oplossingen dan over producten praten en moeten ze niet alleen zorgen voor vertrouwen, maar ook voor transparante kosten. “Laat u niet te veel leiden door de angst of u zich als pensioenadviseur wel aan de regels houdt. Veel AFM-regels werken namelijk verlammend en wekken irritatie op. Voorkom dat een adviesgesprek een indekgesprek wordt.”

Reageer op dit artikel