nieuws

KiFiD veroordeelt Van Lanschot tot pittige boete

Branche

Van Lanschot is door het KiFiD verplicht tot het betalen van een schadevergoeding van bijna € 15.000 aan een klant. De waardeontwikkeling van diens beleggingsverzekering bleef achter bij de verwachtingen waardoor de klant met een restschuld bleef zitten.

KiFiD veroordeelt Van Lanschot tot pittige boete

De klant had in 1998 voor de aflossing van haar hypotheek een beleggingsverzekering afgesloten bij Van Lanschot. Daarvoor werd bij aanvang eenmalig een bedrag van ruim € 30.000 ingebracht, naast een maandelijkse premie van € 107,09. Het in de offerte van Van Lanschot genoemde minimum kapitaal bedroeg € 91.492 (bij een rendement van 8%), maar de klant kreeg uiteindelijk € 50.203 uitgekeerd. De klant vorderde het verschil tussen deze twee bedragen: € 41.289,52.

 

Verjaring
Van Lanschot weerlegde de aantijgingen door te stellen dat de vordering verjaard was. Daarnaast zegt de bank dat de klant er op geen enkele wijze vanuit had mogen gaan dat de beleggingsverzekering een risicoloos product was. Uit de offerte bleek volgens Van Lanschot bovendien geen sprake te zijn van een gegarandeerd rendement.

Maar volgens het KiFiD was er geen sprake van verjaring, omdat de klant pas op het moment van uitkering (december 2009) op de hoogte kwam van de schade.

 

Waardeontwikkeling
De geschillencommissie benadrukt dat Van Lanschot zowel tussenpersoon als geldverstrekker was. “Zij is dan gehouden om de waardeontwikkeling van de verzekering te volgen teneinde tijdig te kunnen adviseren als de waarde achterblijft. Van Lanschot heeft de waardeontwikkeling niet gevolgd waardoor de consument met een restschuld bleef zitten.”

Het KiFid oordeelde uiteindelijk dat Van Lanschot een bedrag van € 14.272 aan de klant over dient te maken. De volledige uitspraak is hier te lezen.

Reageer op dit artikel