nieuws

‘Je legt de perverse prikkel bij de werkgever’

Branche

Volgens Jan-Hein Strop wordt de perverse prikkel door het aanbieden van welkomstbonussen bij pensioenregelingen verplaatst van de adviseur naar de werkgever. Dat zei de journalist van Follow The Money maandagavond in Radar.

‘Je legt de perverse prikkel bij de werkgever’

In de uitzending werd gesproken over welkomstbonussen die werkgevers volgens Follow The Money en Radar via tussenpersonen kunnen krijgen bij verzekeraars Delta Lloyd, Brand New Day en Aegon bij het afsluiten van een collectieve pensioenregeling. Van de bonus, een kortingspercentage op de premie, kan de rekening van de tussenpersoon betaald worden.

 

Advieskosten
Strop: “Wat er kan gebeuren is dat de werkgever een offerte krijgt van aantal pensioenproducten en kiest voor product met laagste advieskosten, omdat hij die vergoed krijgt. Maar dat product hoeft niet beste zijn voor zijn werknemers, want het kan zijn dat daar veel hogere kosten op zijn, waardoor de deelnemers een lager pensioen hebben.”

Pieter Lijesen, van Stichting Woekerpolisproces, geeft een voorbeeld van een offerte van Delta Lloyd. “Daarbij geeft de tussenpersoon aan dat de klant daarvoor een bedrag van € 12.000 maar niet moet betalen.Want Delta Lloyd betaalt die aan de klant, maar die krijgt wel een rekening van € 12.000 van de adviseur.” Geen zuivere praktijken, volgens Lijesen. “Wat vooral niet mag is dat het afhankelijk is van hoeveelheid premie die de tussenpersoon verkoopt aan de klant. Want in die offerte van DL staat dat 3% van alle premies wordt uitgekeerd als welkomstbonus.”

 

Perverse prikkel
Het is volgens Strop een verkapte vorm van provisie. “Dat betekent dat de verzekeraar toch provisie betaalt. Die betaalt hij niet rechtstreeks, maar via de klant.” De prikkel verschuift daardoor naar de werkgever, die een collectief pensioen voor al zijn werknemers moet afsluiten. Strop: “Die heeft nu een prikkel om niet de beste regeling af te sluiten, maar eentje die het goedkoopst voor hem is in het eerste jaar. Dat is natuurlijk een prikkel die je niet wil.”

Ook Zwitserleven, onderdeel van het genationaliseerde SNS Reaal, gebruikte de welkomstbonus. Lijesen vindt het ‘onwaarschijnlijk’ dat een staatsbedrijf dit doet. “Dan moet je van onbesproken gedrag zijn en geen gedrag vertonen waarvan je weet dat het risico bestaat dat het uitkomt. Dan overtreed je als overheid je eigen regels.”

 

Overgangsbudget
Zwitserleven erkende tegenover Radar de welkomstbonus gebruikt te hebben, maar geeft aan ermee te zijn gestopt. Ook Brand New Day en Delta Lloyd erkennen de inzet van de bonus. Laatstgenoemde spreekt zelf van een overgangsbudget. “Dit budget is bedoeld om jouw relatie tegemoet te komen in de kosten die hij maakt bij het aangaan van het nieuwe pensioencontract.”

Reageer op dit artikel