nieuws

‘Hogere premie voor elektrische auto in het verschiet’

Branche

Het verzekeren van een elektrische auto zou in de toekomst wel eens duurder kunnen uitpakken dan dan een polis voor een auto met een verbrandingsmotor. Consumentensite Wegwijs spreekt deze verwachting uit op basis van het feit dat de meeste elektrische auto’s een langere remweg hebben en daardoor meer schade zullen rijden.

‘Hogere premie voor elektrische auto in het verschiet’

De consumentensite stelt in een artikel dat de langere remweg wordt veroorzaakt door het zware accupakket bij elektrische auto’s. “Een gewone Ford Focus weegt zo’n 1.100 kilo. Een elektrische Focus weegt ruim 1.600 kilo. Het duurt simpelweg langer om dat gewicht snel tot stilstand te brengen, waardoor de kans op schade groter is.”

Andere redenen

Volgens Wegwijs zijn er wel meer gegevens nodig om definitief te kunnen concluderen dat elektrische auto’s daadwerkelijk meer schade rijden. Toch zijn er volgens de site ook andere redenen die waarom het verzekeren van deze auto’s wel eens duurder zou kunnen uitpakken. “Hoewel er tegenstrijdige berichten bestaan, zijn elektrische auto’s behoorlijk waardevast. (…)Vanwege die waardevastheid moeten verzekeraars langere tijd hoge bedragen blijven uitkeren bij diefstal of total loss.” Ook de prijs van de accu speelt een rol: “Hoe groter de auto, hoe groter de accu. Ter vergelijking, de batterij in een hybride auto kost ‘slechts’ € 3.000. Een reparatie kan daarom snel flink duurder uitvallen dan bij een gewone auto.”

Reageer op dit artikel