nieuws

Groeispurt hypotheekportefeuille levensverzekeraars

Branche

De activiteiten van levensverzekeraars op hypotheekgebied zijn eind vorig jaar fors toegenomen. In het vierde kwartaal van 2013 nam de portefeuille woninghypotheken bij de verzekeraars toe met € 4 mld tot € 41 mld. Over heel 2013 bedroeg de groei € 8 mld, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

De hypotheekportefeuille van levensverzekeraars groeit sinds 2007 gestaag, van € 20 mld per eind 2007 tot € 41 mld eind 2013. De hypotheken zijn daarmee goed voor 11,5% van de totale activa van levensverzekerars (2007: 7%). Indien indirecte beleggingen in securitisaties worden meegeteld zitten verzekeraars voor € 44 mld in Nederlandse hypotheken.

Gewijzigde boekhoudregels

Deze groei in 2013 betrof deels nieuw verstrekte woninghypotheken. De aanwas zit hem echter vooral in een verschuiving van bestaande hypotheekportefeuilles naar de levensverzekeraars. Zo werden eerder gesecuritiseerde woninghypotheken door gewijzigde boekhoudregels weer op de balans genomen en het betrof het overnames van hypotheken van gelieerde partijen.

Reageer op dit artikel