nieuws

Goedhart en Dolders voeren pittig debat

Branche

Over veel dingen waren ze het eens, maar over genoeg was er ook onenigheid. Arno Dolders en Rob Goedhart voerden vanmiddag via een webinar een uur lang een pittig debat over het provisieverbod, advieskosten en de profilering van financieel dienstverleners.

Goedhart en Dolders voeren pittig debat

Aanleiding voor het debat was een opiniebijdrage van Dolders in het Financieële Dagblad waarin hij wees op de nadelen van het provisieverbod en een reactie daarop van Goedhart in een blog met als titel: Preekt Dolders voor eigen parochie?

Provisieverbod
Onder toezicht van debatleider Edgar du Perron, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, gingen beide heren het gesprek aan. Volgens Dolders was de klant niet voldoende geïnformeerd over het provisieverbod. “De klant was daardoor niet goed voorbereid en wordt nu geconfronteerd met het feit dat hij ineens een factuur vooraf moet betalen. Hij heeft dan ook niet de keuzevrijheid om dat op een andere manier op te lossen dat hij wel advies kan krijgen en het ook kan betalen.”

Onderverzekering
Volgens Dolders leidt de huidige situatie op termijn tot onderverzekering en maatschappelijke schade. “Dan kunnen we wel gaan wachten tot dat blijkt, maar dat is een beetje de put dempen als het kalf verdronken is. Daarom pleit ik, kijk toch een keer terug naar die oude situatie, waar we in de premie konden betalen. De belangrijkste tegen was dat er eigenlijk geen afspraak was tussen de klant en de adviseur, maar een afspraak tussen de aanbieder en de adviseur. Dat is doorgesneden. Nu is het altijd een afspraak tussen klant en adviseur en dan lijkt mij de betalingswijze niet meer zo interessant. En als dat dan makkelijk kan, waarom zouden we dat dan niet via de premie doen.”

Goedhart wees in zijn reactie op de redenen van het ontstaan van het provisieverbod: “We zouden moeten nadenken over waarom dat provisieverbod er is gekomen. Dat is er gekomen omdat het niet altijd zo jofel geweest is voor de consument. We hebben daarvan besloten dat we het advies moeten loshalen van het sluiten van het product.”

Financiële zekerheid
Dolders en Goedhart waren het er wel over eens dat klanten te weinig aandacht besteden aan hun financiële zekerheid. “Financiële zekerheid is niet iets wat mensen interesseert”, zei Dolders. “Je denkt niet op zaterdagochtend: ik ga even een overlijdensrisicoverzekering scoren. We moeten accepteren dat mensen daar geen interesse in hebben.”

Goedhart vult aan: “Verzekeringen blijven altijd lastig. Je moet geld uit de portemonnee van mensen pakken en ze weten niet wat ze ervoor terugkrijgen. Niemand komt vragen wat er gebeurt als ze overlijden. Ik denk dat het Nederlandse volk daar bewust van gemaakt moet worden.”

Concurrentiepositie
Mocht het zover komen dat klanten wel dat bewustzijn hebben, denkt Dolders dat er nu een oneerlijke concurrentiepositie is ontstaan tussen onafhankelijke adviseurs en banken en verzekeraars. Die laatste partij kan goedkopere adviezen bieden.

Dolders: “De consument gaat toch kijken naar wat het onder de streep gaat kosten, aangezien ze nu voor het eerst met een factuur geconfronteerd worden. Ze zien niet in wat een goede prijs is voor een waardevol advies. Er ontstaat vanzelf een trek op de prijs.”

Bank/verzekeraar vs onafhankelijke adviseur
Daar was Goedhart het niet mee eens. “Onafhankelijke adviseurs zijn niet de bank of de verzekeraar. De consumenten zullen moeten snappen dat die bankmeneer of -mevrouw door hun baas aangezet worden om een hypotheek te verkopen. Op het moment dat ze bij een hypotheekadviesketen komen, zou het duidelijk moeten zijn dat die mensen zeggen: weet je wat, wij gaan jullie helpen kiezen.”

Volgens Goedhart zijn de adviseurs niet goed genoeg geweest in zichzelf profileren. Hij vindt dat zij daarin duidelijker hadden moeten zijn. “Beste consument, gaat u maar lekker naar die bank of verzekeraar toe, maar je denkt toch niet dat je daar offertes van een andere bank of een andere verzekeraar kunt krijgen. Nee, daarvoor moet u bij mij zijn.”

AMweb-blogger Henri Drost reageerde op deze site ook op het artikel van Dolders. Lees zijn blog hier.

Reageer op dit artikel