nieuws

Glasgarant-herstellers te gretig met vervangen autoruit

Branche

Autoruitherstellers die zijn aangesloten bij de stichting Glasgarant, vervangen nogal eens een autoruit terwijl een reparatie afdoende zou zijn. Dat blijkt uit een mysteryshop-onderzoek van de stichting. Die verbindt vooralsnog geen consequenties aan de bevindingen.

Glasgarant-herstellers te gretig met vervangen autoruit

Het Glasgarant-netwerk bestaat sinds 2005, eerst als onderdeel van de al langer bestaande stichting Schadegarant en sinds 2009 als zelfstandige stichting. Daarbij zijn 15 verzekeraars aangesloten. Onnodige vervanging van autoruiten zorgt voor een stijgende schadelast bij de verzekeraars.

Alarmerend
Glasgarant bracht twee geprepareerde auto’s langs bij circa 60 van de ruim 600 aangesloten herstellers. Een “aanzienlijk aantal” van hen plaatste een nieuwe ruit, terwijl reparatie ook mogelijk was.”De verzekeraars noemden de cijfers alarmerend”, zegt directeur Johan Schoonhoven. “We hebben met de geprepareerde auto’s het hele intakeproces onder de loep genomen. We hebben gekeken of de schade gemeten is, of er daadwerkelijk iemand bij de auto is geweest. Het kwam zelfs voor dat iemand vanuit zijn kantoortje al zei dat er een nieuwe ruit in gezet moest worden.”

Geen sanctie
Dat is niet volgens de afspraak die met Glasgarant is gemaakt: de schadelast moet zo veel mogelijk worden beperkt. De stichting gaat met de betrokken herstelbedrijven in gesprek en verbindt nu nog geen sanctie aan de geconstateerde overtredingen. “Maar als we het nog eens constateren, zullen we zeker sanctioneren via ons ratingsysteem eXperate”, aldus Schoonhoven.

Reageer op dit artikel