nieuws

Geen wetswijziging nodig voor netto pensioenaanvulling

Branche

Een wetswijziging is niet nodig om een netto pensioenaanvulling mogelijk te maken. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat zo’n aanvulling te realiseren is in de huidige wet.

Geen wetswijziging nodig voor netto pensioenaanvulling

De Tweede Kamer verzocht de staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, om te onderzoeken of een netto pensioenaanvulling in de tweede pijler mogelijk is. Volgens hoogleraren Herman Kappelle en Erik Lutjens en promovendus Ivor Witte is dit in te passen in de huidige wet.

 

Omkeerregeling
De Tweede Kamer stemde onlangs in met een wetsvoorstel waarin de opbouwpercentages worden verlaagd (van 2,25% naar 1,875%) en dat inkomens boven de € 100.000 geen gebruik meer kunnen maken van de omkeerregeling. Die zorgt ervoor dat niet de pensioenaanspraak, maar de pensioenuitkering wordt belast.

Het gevolg is een lagere pensioenopbouw, waarvoor ter compensatie in het wetsvoorstel staat dat werknemers via een netto lijfrente een pensioenaanvulling kunnen overeenkomen met een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling.

 

Pensioenwet
Maar volgens hoogleraar Erik Lutjens is zo’n pensioensaanvulling ook zonder wetswijziging mogelijk: “Een netto pensioen is namelijk een arbeidsvoorwaardelijke pensioenafspraak tussen werkgever en werknemer en daarop is de Pensioenwet van toepassing. Bovendien is het netto pensioen een vrijwillige pensioenregeling. De Pensioenwet maakt de uitvoering van vrijwillige pensioenregelingen nu al mogelijk.”

Het maakt volgens Lutjens niet uit of een vrijwillige pensioenregeling fiscaal een netto of bruto pensioen is. “De Wet op de loonbelasting verhindert een netto pensioen evenmin aangezien het nu ook al mogelijk is een pensioen overeen te komen zonder gebruik te maken van de omkeerregel.”

Lees hier het volledige onderzoek van de VU.

Reageer op dit artikel