nieuws

Forse NZa-boete Achmea voor verkeerd invullen jaarstaten

Branche

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vijf Achmea-zorgverzekeraars een boete opgelegd van in totaal € 3,6 mln. Zij hebben in de jaarstaten over 2011 een aantal rubriceringsfouten gemaakt ter grootte van ruim € 500 mln. De fouten zijn inmiddels hersteld, zo laat Achmea weten.

Forse NZa-boete Achmea voor verkeerd invullen jaarstaten

Het gaat om de labels Zilveren Kruis, Interpolis, OZF, Avéro en Agis. “Inmiddels zijn de fouten op verzoek van de NZa  gecorrigeerd en hebben de verzekeraars intern maatregelen genomen om herhaling te voorkomen”, zo laat de autoriteit weten.
Het betreft fouten die zowel in het voordeel als in het nadeel van de betrokken labels waren. “De verzekeraars namen bijvoorbeeld in hun verantwoording op wat ze aan budget hadden afgesproken met de ziekenhuizen, terwijl ze alleen mogen noteren wat er aan daadwerkelijk ingediende declaraties vergoed is. Dit kan meer of minder zijn dan de afspraken die zij maakten met de ziekenhuizen.”

Risicoverevening
De Achmea-zorglabels hebben al eerder een waarschuwing gekregen voor het maken van dergelijke fouten. “Een correcte administratie en rubricering van de declaraties door verzekeraars is noodzakelijk omdat verzekeraars voor verzekerden met hoge zorgkosten onderling geld verdelen via een waarborgfonds. Deze zogenoemde risicoverevening zorgt ervoor dat er geen financieel voor- of nadeel is om verzekerden met veel of weinig zorgkosten toe te laten tot de basisverzekering.” De acceptatieplicht is een van de fundamenten onder het zorgstelsel, aldus de NZa. “Een goed werkende risicoverevening is een van de belangrijkste voorwaarden om dit fundament onder de basisverzekering stevig te houden.”

Menselijke fouten
“Achmea erkent dat er fouten zijn gemaakt en betreurt dat”, zo reageert het concern, dat zich haast te zeggen dat er geen gevolgen zijn voor verzekerden. De verslagstaten zijn gecorrigeerd. Volgens Achmea gaat het om 1% van de totale opgave aan zorgkosten. “Ondanks dat het gaat om menselijke administratieve fouten en winstoogmerk niet is gebleken, zijn foutloze jaarstaten een randvoorwaarde.” Het proces is inmiddels aangepast; de jaarstaten over 2012 zijn inmiddels goedgekeurd door de NZa.

Reageer op dit artikel