nieuws

Fiscale blunder Aegon bij compensatie woekerpolissen

Branche

Duizenden Aegon-klanten die vorig jaar een compensatie hebben ontvangen voor hun beleggingsverzekering, lopen het risico ten onrechte een boete te gaan betalen aan de Belastingdienst. Volgens de Consumentenbond heeft Aegon de compensatie verkeerd opgegeven aan de fiscus.

Fiscale blunder Aegon bij compensatie woekerpolissen

Daardoor zouden de klanten 20% revisierente moeten gaan betalen, zegt de belangenorganisatie. Het zou om duizenden klanten gaan die hun polis hebben afgekocht of hebben omgezet naar een ander product. Omdat de compensatie daar niet toegevoegd kan worden aan het opgebouwde vermogen, is de compensatie voor deze groep direct op de bankrekening gestort.

Revisierente
Volgens de Consumentenbond heeft Aegon een verkeerde codering gebruikt bij de opgave aan de Belastingdienst. Die heeft het bedrag vervolgens in de verkeerde rubriek geplaatst bij de vooraf ingevulde aangifte. “Hierdoor wordt consumenten onterecht 20% revisierente berekend over deze compensatie.” De compensatie staat nu onder ‘afkoopsommen lijfrente die onder de loonheffing vielen en waarover revisierente moet worden betaald’. Het bedrag hoort echter onder de rubriek ‘AOW, pensioen, lijfrente en andere uitkeringen of afkoopsommen die onder de loonheffing vielen’.

Zelf corrigeren
Klanten moeten de fout zelf corrigeren, al zoekt de Belastingdienst wel naar een oplossing. “We hebben er al vaker voor gewaarschuwd dat consumenten goed moeten controleren of alle vooringevulde gegevens wel juist zijn”, zegt de Consumentenbond. Die kwam de fout op het spoor toen een van de redacteuren  – die haar Aegon-polis ‘ontwoekerd had’ – de belastingaangifte naliep.

Reageer op dit artikel