nieuws

Eigendomsrechten All Finance Datamodel naar Verbond

Branche

Het gegevenswoordenboek All Finance Datamodel (AFD) is overgedragen aan het Verbond van Verzekeraars. Via het model kunnen verzekeraars en intermediairs gegevens uitwisselen en verwerken.

Eigendomsrechten All Finance Datamodel naar Verbond

“In het model zijn afspraken verwerkt over wat we met gegevens bedoelen”, legt Hein Aanstoot van Stichting SIVI uit. “Daarnaast worden de gegevens voorzien van een uniek label. Op die manier kunnen verzekeraars en intermediairs, maar inmiddels ook alle schakels in de keten, geautomatiseerd gegevens uitwisselen en verwerken. Zonder menselijke tussenkomst.”

SIVI
SIVI, het Standaardisatie Instituut voor Verzekeringen in de Intermediairbranche, was tot nu toe verantwoordelijk voor de uitvoering van het AFD. Dat blijft ook zo, maar door de ondertekening van de papieren liggen de rechten van het AFD nu bij het Verbond. Tot nu toe financieerden de verzekeraars het model altijd samen.

Aanstoot: “Het intellectueel eigendom van het AFD was nooit goed geregeld. Terwijl het steeds belangrijker wordt dat de standaarden goed geborgd worden.” Dat is door de rechtenverwerving van het Verbond nu geregeld. “Nu kan de bedrijfstak er zeker van zijn dat er niet getornd wordt aan de standaarden. Anders zouden we nooit weten wie de volgende eigenaar wordt en daarvoor is het belang te groot.”

Reageer op dit artikel