nieuws

Eerste ZZP-pensioeninstelling ziet levenslicht

Branche

BrightNL introduceert in de loop van dit jaar pensioenopbouw voor zelfstandigen tegen kostprijs. Het pensioeninstelling is een initiatief van drie zzp’ers, waarbij voormalig Alex-oprichter Peter Verhaar een adviserende rol heeft. BrightNL wordt eigendom van de deelnemers, via een crowdfundingcampagne die donderdag van start gaat.

Eerste ZZP-pensioeninstelling ziet levenslicht

BrightNL is de eerste Nederlandse pensioeninstelling voor zelfstandigen en biedt zzp’ers, freelancers, zelfstandig ondernemers, DGA’s en werknemers voor wie de werkgever niets heeft geregeld, pensioenopbouw zonder gekoppelde verzekeringen. Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen inleggen en wanneer ze hun pensioen willen laten ingaan. Ook kiezen ze zelf de instantie die het pensioen mag uitkeren. Iedere deelnemer krijgt een eigen online pensioenrekening die zelf te beheren is. De inleg wordt collectief belegd in het Bright LifeCycle Fonds, een fonds met een neutraal risicoprofiel. BrightNL rekent een vaste vergoeding van € 210 per jaar voor haar dienstverlening. Daarnaast worden de beleggingskosten doorberekend tegen kostprijs.

Bestaande oplossingen

De initiatiefnemers – Annemieke Beijerinck, Karin Jakobsen en Sjaak Zonneveld – konden als zzp’ers geen goede oplossing voor hun eigen pensioenopbouw vinden. “Bestaande oplossingen zijn duur, complex en vaak zitten er allerlei verzekeringen aan gekoppeld die niet altijd gewenst zijn”, aldus de initiatiefnemers. Het alternatief banksparen, waar veel zzp’ers voor kiezen, levert volgens hen weinig rendement op door de lage rentestand.

Medezeggenschap

Iedere deelnemer van de BrightNL wordt ook aandeelhouder van de pensioeninstelling. Hierdoor hebben de deelnemers medezeggenschap en delen ze mee in de (eventuele) winst. Via een crowdfundingcampagne die donderdag start met hulp van aandelen-crowdfundingplatform Symbid, willen de oprichters een additionele € 300.000 op te halen. Op deze manier willen ze een breed draagvlak creëren onder zelfstandigen, die later wellicht ook pensioen willen opbouwen bij BrightNL.

Reageer op dit artikel