nieuws

Een op vier hypotheekklanten heeft extra afgelost

Branche

Meer dan een kwart van de huiseigenaren heeft inmiddels extra afgelost op zijn hypotheek. Gemiddeld werd de hypotheek door deze groep met € 15.000 verlaagd. Dat concludeert ING uit de eigen Woonindex, die elk kwartaal wordt samengesteld.

Een op vier hypotheekklanten heeft extra afgelost

ING liet TNS Nipo in het kader van de driemaandelijkse Woonindex een onderzoek doen onder een kleine 1.200 mensen: deels huurders die binnen twee jaar een huis willen kopen, deels eigenaren van een koopwoning. Die laatste groep heeft ondanks de crisis nog genoeg geld om tussentijds af te lossen op de hypotheek. Een op de vier heeft dat al gedaan en een op de vijf overweegt dat binnenkort te gaan doen. Volgens ING lossen de eigen klanten gemiddeld wat meer af dan marktbreed het geval is: klanten met een ING-hypotheek staken vorig jaar gemiddeld € 20.000 in het verlagen van de lening. De aflossing wordt vooral betaald met spaar- en/of beleggingsgeld (67%).
Bijna twee op de drie mensen die dit jaar denken te gaan aflossen, zullen maximaal € 10.000 steken in een lagere hypotheek.

Vertrouwen
Het concern wilde ook weten hoeveel vertrouwen starters en huiseigenaren in de woningmarkt hebben. Dat vertrouwen krijgt het indexcijfer 111, “ruim boven de neutrale stand van 100”. Driekwart denkt bij de koop van een woning nu meer onderhandelingsruimte te hebben dan twee jaar geleden. Bijna de helft van de starters is van plan nog dit jaar een huis te kopen. Bij de huizenbezitters is de animo laag: maar 5% overweegt te verkassen. Van hen denkt ruim de helft dat de huizenprijzen gaan stijgen, ondanks dat zij ook bij aankoop een grotere onderhandelingsruimte denken te hebben. “Dit is de hoogste score sinds 2008.” Twee derde van de respondenten vindt het nu een goede tijd om een huis te kopen. Van de huiseigenaren verwacht meer dan de helft de woning binnen een jaar verkocht te hebben.

Reageer op dit artikel