nieuws

Dijsselbloem zet in op versobering bankencao’s

Branche

Dijsselbloem zet in op versobering bankencao’s

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laten weten in te zetten op een versobering van de cao’s bij ABN Amro en SNS Reaal.

Bij de twee staatsbanken wordt op dit moment nog onderhandeld over de cao. “In mijn rol als aandeelhouder heb ik de bestuurders van de staatsgesteunde banken ABN AMRO en SNS REAAL gevraagd om in de onderhandelingen fors in te zetten op versobering. Zij hebben dit verzoek tot versobering ter harte genomen in de onderhandelingen”, schreef Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.

Bij de ING, Rabobank en RBS is de versobering van de arbeidsovereenkomsten al in gang gezet, Dijsselbloem: “Ik constateer dat in alle nieuw afgesloten cao’s van banken een begin is gemaakt met versobering van beloningen en arbeidsvoorwaarden.”

Variabele beloningen
Dijsselbloem hoopt door de versobering een stabieler financieel stelsel te bewerkstelligen en het vertrouwen van de maatschappij te herstellen. Hij schrijft: “Met versobering van de cao’s, en de kostenverlaging die daarmee gepaard gaat, wordt een bijdrage geleverd aan een stabieler financieel stelsel. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat hoge variabele beloningen een belangrijke reden zijn voor de maatschappij om het vertrouwen in de financiële sector te verliezen.

Reageer op dit artikel