nieuws

Delta Lloyd en Aegon storten zich op buy-out pensioenfondsen

Branche

Verzekeraars Delta Lloyd en Aegon storten zich als enigen van de grote verzekeraars op het overnemen van kleine pensioenfondsen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Delta Lloyd en Aegon storten zich op buy-out pensioenfondsen

De twee verzekeraars nemen gezamenlijk 61,9% van de overnames van pensioenfondsen door verzekeraars voor hun rekening. Concurrenten als NN, Zwitserleven, Achmea en ASR zijn een stuk voorzichtiger. Volgens Huub Arendse, financieel bestuurder van Achmea, worden er veel te hoge garanties gegeven: “Als je ziet hoe die prijsvorming tot stand komt… Eigenlijk nemen ze een voorschot op een stijgende rente in de toekomst. Wij hebben gezegd, hier zit geen opwaarts potentieel.”

Ondernemingspensioenfondsen
Leon van Riet, algemeen directeur van Delta Lloyd Leven, verwacht dat het liquideren van kleine, en zelfs middelgrote, pensioenfondsen in hoog tempo door zal gaan. “Het aantal ondernemingspensioenfondsen is in een paar jaar tijd van 700 naar 300 gegaan. Eerst werden alleen de fondsen van de kleine bedrijven geliquideerd, maar je ziet nu ook de middelgrote komen.  Onze verwachting is dat de liquidatie doorgaat. We gaan naar maximaal honderd pensioenfondsen. Over drie jaar is dat proces achter de rug.”

Kleine pensioenfondsen worden massaal geliquideerd door de groei van het aantal regels en omdat de financiële positie van de werkgever kan lijden onder het eigen pensioenfonds. Ongeveer tweederde van hen zoekt aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds, maar de restanten zijn potentieel interessant voor de verzekeraars.

Hypotheekportefeuille
Delta Lloyd en Aegon zijn in de positie om liquiderende fondsen een hoog rendement te bieden, doordat de verzekeraars een grote hypotheekportefeuille hebben. “Een hypotheekportefeuille is cruciaal voor je rendement”, zegt Mart Vreven van Aon Hewitt, dat advies geeft aan pensioenfondsen die willen liquideren. “Een hypotheekportefeuille is een lange belegging. Die kun je handig inzetten bij een buy-out van een pensioenfonds.”

Reageer op dit artikel