nieuws

Bedrijven zetten gegarandeerd pensioen aan de kant

Branche

Nederlandse bedrijven hebben het afgelopen decennium miljarden betaald om van de risico’s op hun pensioenregelingen af te komen. Dit meldt het Financieele Dagblad vanmorgen. Circa 650.000 deelnemers draaien daardoor voortaan op voor eventuele tekorten.

Bedrijven zetten gegarandeerd pensioen aan de kant

Het bedrijfsleven investeerde zeker € 3 mrd om niet langer op te hoeven draaien voor tegenvallers bij hun pensioenfonds, zo blijkt uit een berekening van het Financieele Dagblad. De bedrijven willen niet langer de rekening krijgen voor tegenvallende beleggingsrendementen of het feit dat mensen ouder worden dan verwacht. Ook willen bedrijven de pensioenvoorziening van hun balans verwijderen vanwege de aangescherpte internationale boekhoudregels.

Bruidsschat

Van de grootste vijftig bedrijven met een eigen pensioenfonds heeft inmiddels 40% een pensioenregeling, waarbij de werknemers en gepensioneerden eventuele tegenslagen opvangen. In veel gevallen moet een bedrijf een flinke bruidsschat aan het pensioenfonds meegeven, zodat er in ieder geval genoeg geld in de pot zit om de reeds opgebouwde pensioenen uit te keren. Zo stortte ING bijna € 1 mrd in het pensioenfonds en Philips € 600 mln.

Reageer op dit artikel