nieuws

Adviseur kiest voor andere functieomschrijving

Branche

Het vak van financieel adviseur verandert. Maar hoe zien adviseurs zichzelf? Durven ze zich bijvoorbeeld anders te noemen? Ja, zo blijkt uit een peiling die tijdens het Waarde van Advies-symposium op 11 maart 2014 werd gehouden.

Adviseur kiest voor andere functieomschrijving

De meesten, 20,5%, noemen zichzelf nog ‘gewoon’ financieel adviseur. Maar opvallend is dat een bijna even groot deel(namelijk 18,1%) zich ‘consultant’ noemt. Ook opmerkelijk: 12,6% noemt zichzelf nog altijd ‘tussenpersoon’, een term die als ‘traditioneel’ wordt gezien en ‘niet echt passend’ bij de ontwikkelingen die de financiële branche en het vak momenteel doormaken.

Risicoadviseur
Het onderzoek van Henk Volberda (Erasmus Universiteit Rotterdam) laat ondertussen zien dat diezelfde ontwikkelingen ertoe zullen leiden dat ‘de risicoadviseur’ de toekomst heeft. Maar de peiling op het symposium geeft aan, dat slechts 11% zich op dit moment zo noemt. Een nog kleinere groep, 9,4%, profileert zich als ‘onafhankelijk adviseur in de financiële sector’. De overige aanwezigen hanteren een verscheidenheid aan termen en naamgevingen.

Reageer op dit artikel