nieuws

Zorgpremies in 2015 met 20 procent omhoog

Branche

premiestijgingUit berekeningen van werkgevers en vakbonden zou blijken dat de zorgpremie in 2015 flink gaat stijgen. De verwachting is dat de premie met 20% toeneemt wat neerkomt op € 200 per persoon per jaar extra. Het verplicht eigen risico gaat van € 360 naar € 400, plus de jaarlijkse stijging van € 10 dus in totaal € 410.

Volgens minister Schippers zijn de “speculaties voorbarig”. Zij geeft wel aan dat de premies voor de zorgverzekering kostendekkend moeten zijn, en dat de premie zoals elk jaar in november door verzekeraars bekend gemaakt zullen worden. De Ouderenbond ANBO noemt het een “zorgwekkende ontwikkeling”. “De zorgverzekering is nu al voor veel mensen een grote financiële hap uit hun budget. Als het echt zoveel gaat stijgen, vind ik dat een zorgwekkende ontwikkeling”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Oorzaak
De voornaamste reden van de te verwachten premiestijging is de hervorming van de zorg die in 2015 ingaat. Persoonlijke verzorging, nu nog AWBZ, wordt dan vergoed uit de Zorgverzekeringswet. “Het ironische is dat wanneer de zorgverzekeringspremie stijgt meer mensen een beroep zullen moeten doen op de zorgtoeslag”, aldus Den Haan. “Hierdoor blijf je als het ware geld rondpompen en los je de problemen niet op.”

Investeer
Vorig jaar bleek dat zorgverzekeraars veel winst hadden gemaakt en dat de premies verlaagd konden worden. “Wij hebben toen gezegd: geef mensen niet € 180 korting maar investeer in het op peil houden van de basisverzekering. Zorg dat het premiestelsel voor de ziektekosten grondig wordt hervormd zodat het betaalbaar blijft voor jong en oud, laag- of hoogopgeleid, ziek of niet-ziek”, aldus Den Haan.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schat dat de zorgpremie voor 2015 met € 100 per persoon per jaar omhoog gaat.

Reageer op dit artikel