nieuws

Vijf vragen aan Pieter Lijesen

Branche

De stichting Woekerpolisproces stelt SNS Reaal en BNP Paribas Cardif aansprakelijk voor de financiële schade die het failliete DSB heeft veroorzaakt met de kapitaalverzekering Hollands Welvaren. SNS Reaal leverde hierbij de beleggingspolis, Cardif de risicodekking tegen koopsom. Vijf vragen aan Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting.

Waarom nu deze claim?

“Binnenkort komt het Hof met een algemeen verbindend verklaring voor de compensatieregeling voor DSB-klanten. Als die er eenmaal is, kunnen gedupeerden niet veel meer. Bovendien gaat die regeling uit van een compensatie van 40% kosten terwijl alleen al voor de beleggingspolis van SNS Reaal gerekend kan worden met 80%.”

Waarom licht u SNS Reaal en Cardif er in deze zaak uit?

“SNS Reaal ligt voor de hand, omdat dit de leverancier was van de beleggingspolis. Voor de koopsommen waren Jubilee en London General ook leverancier, maar Cardif was de enige die de koopsommen ook via het intermediair aanbood. Daarom gaan zij in deze zaak goed nat. Want via de software die zij beschikbaar stelden aan tussenpersonen is eenvoudig te achterhalen dat waar het intermediair bijvoorbeeld € 5.000  in rekening bracht aan kosten,  DSB daar voor dezelfde verzekering nog eens € 5.000 bovenop deed. Cardif wist daarvan, want het geld kwam via hen binnen. Dan heb je het volgens mij over onrechtmatig handelen.”

Ligt het bij SNS Reaal net zo helder wat u betreft?

“Ja. Van iedere € 100 die je inlegde, ging in de eerste 5 tot 10 jaar € 80 op aan kosten. De kracht van een beleggingspolis is het rente op rente verhaal, maar die vlieger gaat natuurlijk niet op als je in het begin bijna al je geld aan kosten kwijt bent. SNS Reaal heeft zo bewust meegeprofiteerd van evidente misstanden bij DSB.”

Om hoeveel mensen gaat het? Hoe groot kan de claim uitpakken?

“Het gaat in deze zaak om minsten 100.000 leningen en 200.000 beleggingspolissen. Ik ben nog geen klant tegengekomen die niet zo’n koopsom had. De meesten hadden er 5 of  6. Als je uitgaat van een gemiddeld schadebedrag van € 50.000, gaat de claim richting de € 1 mld. SNS Reaal heeft niet voor niets in haar jaarverslag een voorziening van € 0,5 mld voor deze kwestie opgenomen.”

Hoe lang kan dit gaan duren?

“Dat hangt af van de welwillendheid van de aansprakelijk gestelden. Ik houd er rekening mee dat er tot de Hoge Raad geprocedeerd wordt. Aan de andere kant heeft de Staat als eigenaar van SNS Reaal ook geen baat bij een slepend proces. Een forse claim bemoeilijkt de verkoop van het bedrijf en als deze wordt toegewezen, kost het de Staat en uiteindelijk de belastingbetalers ook geld. Hier zullen vast Kamervragen over komen.”

Reageer op dit artikel