nieuws

Uitkeringen Europese verzekeraars naderen biljoen

Branche

De Europese verzekeringssector heeft in totaal €948 mld aan haar klanten uitgekeerd in 2012. Dit blijkt uit een gedetailleerd rapport dat vandaag is gepubliceerd door de Europese verzekeringskoepel Insurance Europe. Het totaal aan (schade)uitkeringen is de afgelopen 10 jaar jaarlijks gegroeid, met uitzondering van een dip in 2009 door de economische crisis.

De € 948 mld aan uitkeringen betekent een stijging van 1,4% ten opzichte  van 2012 (€ 935 mld). Uitkeringen op levensverzekeringen zijn goed voor tweederde van de schade: € 647 mld. Bij schadeverzekeringen (inclusief zorg) werd €302 mld uitgekeerd.

Uit het rapport blijkt ook dat de totale premieomzet in 2012 daalde met 0,3% naar € 1,093 bn. In het levensegment, goed voor 60% van alle premies was er een daling van 1,2% naar € 643 mld. In het schadesegment was er echter een groei van 1,1% naar € 451 mld.

Met totaal marktaandeel van één derde, blijft de Europese verzekeringssector de grootste ter wereld. Verzekeraars zijn ook de grootste institutionele beleggers in Europa, met een investeringsportefeuille van € 8,4 bln in 2012, een stijging van 8.6% ten opzichte van 2011 en goed voor 58% van het totale bruto nationaal product in de 32 Europese landen die vallen onder Insurance Europe.

“Tegen de achtergrond van een zwakke macro-economische omgeving zijn de Europese verzekeraars meer dan ooit nodig om de risico’s van Europese bedrijven en burgers af te dekken en om te investeren in de economie”, aldus Michaela Koller, directeur van Insurance Europe. “De cijfers bewijzen welke belangrijke rol de verzekeringsindustrie speelt bij het ondersteunen van stabiliteit en groei.”

Reageer op dit artikel