nieuws

‘Tussenpersoon hoeft niet alles opnieuw te doen’

Branche

AFMAls tussenpersonen de nieuwe vakbekwaamheidseisen goed krijgen uitgelegd, valt het ze doorgaans best mee. Dat concludeert de AFM uit een drietal workshops voor het intermediair. Voor de toezichthouder zelf leiden de nieuwe eisen vooralsnog niet tot grote wijzigingen.

De recente tournee van de AFM in samenwerking met het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) ging langs Breukelen, Zwolle en Eindhoven. De workshops waren volgens de twee partijen nodig, omdat de voorbereidingstijd op de nieuwe vakbekwaamheidseisen kort is. Veel adviseurs zijn volgens AFM-toezichthouder Joris Blaauw nog zoekende. “Ze vragen zich af, waarom ze alles opnieuw moeten doen, maar in de praktijk valt dat best mee. Die aanname komt onder meer, doordat er in een laat stadium versoepelingen zijn doorgevoerd.”

Eye-opener

Een andere eye-opener zag Blaauw bij het begrip permanent actueel vakbekwaam. “Als het goed is, ken je de ontwikkelingen en hield je die altijd al bij. De eis van permanent actueel vakbekwaam zijn, is een open norm. Er zijn meerdere manieren om er aan te voldoen. Bijvoorbeeld door er in een teamoverleg aandacht aan te besteden, of in een bijeenkomst met collega-kantoren. En er zijn partijen genoeg op de markt die er apps, nieuwsbrieven of andere producten voor ontwikkelen.” Blaauw beveelt kantoren wel aan hun verrichtingen op dit terrein in processen vast te leggen. “Wij komen niet bij alle kantoren kijken hoe ze dit hebben ingericht, ons toezicht blijft risicogestuurd.”

“Ook een tip van concurrenten of oud-medewerkers kan ons op het spoor zetten”

Dat risicogestuurde toezicht geldt ook voor de diplomaplicht die per 1 januari 2014 is ingevoerd. De AFM gaat niet van elke onderneming controleren of de benodigde diploma’s behaald zijn. “Dat doen we nu ook niet. Uiteraard is er de selectie aan de poort, wanneer een vergunning wordt aangevraagd. En verder zullen we, net als nu, deze informatie grotendeels op risicogestuurde wijze opvragen”, zegt Blaauw. “Aanleiding kan zijn dat een consument heeft geklaagd over slechte adviezen of aanbieders twijfels hebben bij de adviesbevoegdheid van een adviseur. Ook een tip van concurrenten of oud-medewerkers kan ons op het spoor zetten. Of we kunnen op projectbasis besluiten om een groep adviseurs aselect te controleren.”

Voor de AFM leiden de nieuwe vakbekwaamheidseisen in ieder geval niet tot grote wijzigingen in haar toezicht. Blaauw: “Op dit moment ligt de nadruk op het voorlichten en helpen van de markt. Of extra toezichtcapaciteit voor de naleving nodig is, zullen we moeten bezien. Dat wordt feitelijk pas eind 2015 echt actueel.”

Lees het complete verhaal in de AM 3 die vandaag verschijnt. 

Reageer op dit artikel