nieuws

Spaarder levert € 2,3 mld in door inflatie en lage rente

Branche

Piggy BankNederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen € 2,3 mld minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De site wijt de waardedaling aan de combinatie van hoge inflatie en lage spaarrente.

Vorig jaar leden spaarders gemiddeld 0,82% verlies op hun spaargeld. “Dit verlies is meer dan drie keer zo hoog als een jaar eerder”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl. In 2012 leverde de spaarder namelijk nog 0,26% in op het spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening.

Rentetarieven

Dat spaarders hun geld zoveel minder waard zagen worden dan een jaar eerder kwam vooral doordat de rentetarieven in 2013 hard daalden. Ondanks dat de gemiddelde inflatie met 2,5% gelijk bleef aan die van 2012, daalden de spaarrentes het afgelopen jaar met bijna een half procentpunt. Eind 2012 bedroeg de gemiddelde spaarrente nog 2%. Daar was in december 2013 nog maar 1,52% van over.

“Maar omdat de daadwerkelijke spaarrentes bij grootbanken schommelen rond de 1,2%, betaal je over het belastbare deel van je spaargeld soms je volledige rendement aan de Belastingdienst. Zou je hier ook nog de waardevermindering door de inflatie bij optellen, dan kost sparen je dus momenteel echt geld”, stelt Bulthuis.

Breekpunt

Ze heeft nog wel een beetje hoop voor de spaarder. De inflatie is sinds september hard gedaald en bedroeg vorige maand nog maar 1,4%. Omdat de gemiddelde spaarrente in januari 1,47% bedroeg, heeft de spaarder die maand dus 0,07% verdiend op zijn of haar spaargeld. “Dat is nog geen steeds geen vetpot, maar het is wel een mooi breekpunt”, aldus Bulthuis.

Reageer op dit artikel